keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kirjastosta tekemistä kesäksi


Pian kirmaavat viimeisetkin koululaiset ja opiskelijat kesälaitumille. Kun arki ei enää olekaan niin aikataulujen säätelemää, voi yhtäkkiä iskeä tekemisen pula. Vanhemmille varmasti tuttu lausahdus ”mulla ei oo mitään tekemistä”, voi kuulua yhden jos toisen suusta. Kirjasto voi kuitenkin auttaa tässä ongelmassa. Perinteisesti ajatellaan, että kesälomalla käydään lainaamassa kirjoja sadepäivien varalle tai auringonottohetkiin. Hyviä vaihtoehtoja nämäkin, mutta kirjasto voi auttaa vielä enemmän.

Esimerkiksi näillä kirjoilla voi aloittaa luontotutkimukset.
Aurinkoisena päivänä on mukava hypätä vaikka pyörän selkään ja lähteä tutustumaan lintuihin tai kasveihin. Kirjastosta on hyvä hakea mukaan lintu- tai kasvikirja, joista voi helposti etsiä tietoa bongatuista luonnonihmeistä. Monia lapsia kiinnostavat kaikenlaiset ötökät, joita voi tutkailla ihan kotipihallakin. Hyönteiskirja kirjastosta vain mukaan ja muurahaisten, matojen ym. elämä alkaa avartua niin pienelle kuin isommallekin tutkijalle.


Kesäisin usein matkustellaan ja automatkat voivat tuntua pitkiltä. Kirjastosta löytyy mukavia visailukirjoja, joiden avulla voi automatkalla järjestää vaikka perheen kesken oman tietokilpailun. Samalla opitaan uusia asioita ja matka sujuu huomaamatta. Kuski voi joskus tarvita opastusta ja varsinkin, jos matkaa ulkomaille, löytyy kirjastosta karttoja ja oppaita, joiden avulla löytänee kiinnostavia vierailukohteita jo etukäteen. Ja jotta matka sujuisi rattoisammin, voi kirjastosta lainata musiikkia mukaan tai vaikka äänikirjan, kun ajaessa ei voi lukea.

Kirjastosta löytyy paljon erilaisia harrastuskirjoja, joiden avulla voi kesällä opetella itselleen ihan uuden mielenkiintoisen taidon. Yhteisiä illanviettoja rikastuttamaan voi lainata Ikivihreän soivan laulukirjan, joka soittaa melodiat kirjan lauluihin, niin yhteislaulutkin kajahtaa mukavammin.  Kesäisin on paljon juhlia ristiäisistä ja häistä hautajaisiin ja valmistujaisiin. Mukavia värssyjä kortteihin voi etsiskellä runokirjoista ja käytösoppaasta voi tarkistaa vaikka pukukoodin merkityksen, jos se on päässyt unohtumaan.

Aina ei toki jaksa lukea. Laaja valikoima DVD -levyjä tarjoaa ajanvietettä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Kirjastokortilla voi lainata myös vaikka frisbeegolf kiekot, ja lähteä kokeilemaan kuinka kiekot lentää.  Jos mieleistä lukemista ja tekemistä ei tunnu löytyvän, voi kirjaston henkilökunnalta aina pyytää vinkkejä.

Sinne vain kirjastoon etsimään teidän kesäänne sopivaa puuhaa!

Toivottelee äitiyslomaa viettävä Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti