keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Eepos käyttösäännötNämä käyttösäännöt koskevat kaikkia Eepos-kirjastoja. Käyttösäännöt ovat voimassa 1.2.2017 lähtien.

Kirjasto on avoin kaikille.

Eepos-kirjastojen kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat näitä käyttösääntöjä.
Eepos-kirjastoihin kuuluvat seuraavien kuntien ja kaupunkien yleiset kirjastot:
Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Perho, Seinäjoki, Soini, Teuva, Veteli, Vimpeli sekä Ähtäri.
Kirjastossa voit
- lainata kirjoja ja muuta materiaalia
- lukea lehtiä ja kirjoja
- opiskella
- oleskella
- käyttää kirjaston laitteita
- osallistua erilaisiin tapahtumiin

Eepos-kirjastojen omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä henkilökunnan ohjaus ja neuvonta on maksutonta.
Jos tarvitset apua kirjaston käytössä, kysy apua ja neuvoa henkilökunnalta.

Käyttösäännöt

Tutustu käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan niitä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi. Ajantasaiset käyttösäännöt ovat myös Eepos-kirjastojen verkkopalvelussa osoitteessa www.eeposkirjastot.fi

Kirjastoissa olevien tilojen ja laitteiden käytöstä on erilliset ohjeet ja säännöt, jotka löydät kirjastojen omilta kotisivuilta.

Kirjastokortti ja tunnusluku

Lainaamiseen ja joidenkin palveluiden käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Kirjastokortin hankkiminen

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kolmen euron maksu.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa käyttösääntöjen lopussa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen

Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö.
 
Lainausautomaatilla lainaamiseen tarvitset tunnusluvun. Se suojaa väärinkäytöksiä vastaan.

Ilmoita heti kirjastokortin katoamisesta

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä ilmoituksen mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Tunnusluvun hankkiminen


Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia tai haluat esimerkiksi varata käyttöösi kirjaston tietokoneita.

Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa. Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Yhteystietoja ovat nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös Eepos-verkkokirjaston kautta.
 
Asiakastiedot ovat luottamuksellisia

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus.
Eepos-kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetut tiedot ovat luottamuksellisia, eikä niitä luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Perintätoimistolle luovutetaan tiedot niistä rekisteröidyistä, joiden lainaama aineisto on palauttamatta ja aineistosta lähtenyt lasku maksamatta 14 vuorokautta laskun eräpäivän jälkeen. Muutoin tietoja luovutetaan vain asiakkaan tai hänen laillisen edustajansa nimenomaisen suostumuksen tai tietojen luovuttamiseen oikeuttavan lainsäännöksen perusteella.

Voit tarkistaa itseäsi koskevat tiedot, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Vastuuhenkilö voi saada tietoa huollettavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista. Eepos-kirjastojen asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa ja Eepos-kirjastojen verkkosivuilla.

Lainaus ja palautus

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin tai kirjaston hyväksymän henkilökortin.

Kuvatallenteiden lainauksessa kirjastot noudattavat ikärajoja, jotka on asettanut Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö.
Kuvatallenteita ovat esimerkiksi pelit ja elokuvat.

Laina-aika ja eräpäivä

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.
 Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vuorokautta:
- pikalainat
- DVD-, Blu-ray-levyt ja konsolipelit
E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vrk tai 28 vrk. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Joissakin kirjastoissa on varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee.

Kun lainaat aineistoa, saat lainoistasi kuitin. Siinä ilmoitetaan aineiston eräpäivä eli viimeinen palautuspäivä. Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjaston aukioloaika päättyy.

Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostilla, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi. Jos et halua ennakkovaroitusta, ilmoita siitä kirjastoon.

Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä. Kirjastot eivät voi vaikuttaa häiriöihin tietoliikenneyhteyksissä. Siksi nämä häiriöt eivät vähennä mahdollisia maksuja.

Lainan palauttaminen

Voit palauttaa lainan mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Poikkeuksia ovat kirjastojen erikoisaineistot, esimerkiksi urheiluvälineet. Ne täytyy palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu. Halutessasi voit saada palautuksesta kuitin.

Joissakin kirjastoissa on palautusluukkuja, joihin lainat voi palauttaa silloin, kun kirjasto on kiinni. Jos palautat aineiston palautusluukun kautta, et saa palautuksesta kuittia.

Henkilökunta kirjaa palautusluukkuun jätetyn aineiston palautuneeksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Palautusluukkuun jätetystä aineistosta voi siten kertyä myöhästymismaksuja, kunnes palautus on kirjattu. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi.

Lainan uusiminen
Voit uusia lainasi enintään 10 kertaa, jos kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Lainat voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse.
Pikalainoja ja e-kirjoja ei voi uusia.
Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi. Myöhästymismaksut alkavat kertyä kaksi päivää lainaustiedoissa olevan eräpäivän jälkeen. Jos uusi eräpäivä ei tallennu, ota yhteys kirjastoon.


Aineiston varaaminen

Eepos-kirjastoilla on useita, eri kirjastojen kokoelmista muodostuvia varauskokoelmia. Varauskokoelmalla on yhteinen varausjono.
Normaalivaraus kohdistuu yhden varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku tähän varauskokoelmaan kuuluvista kirjastoista. Normaalivaraus ei maksa mitään.
Seutuvaraus kohdistuu toisen varauskokoelman aineistoon. Voit valita noutopaikaksi minkä tahansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Yhden seutuvarauksen kuljetus maksaa kaksi euroa.

Voit varata aineistoa Eepos-verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Eepos-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, se maksaa yhden euron.

Kun varaamasi aineisto on tullut kirjastoon, saat siitä ilmoituksen. Voit valita ilmoitustavaksi joko sähköpostin, tekstiviestin tai kirjeen. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.

Pikalainoja ei voi varata.

Kaukolainaus

Tarvittaessa kirjastot tilaavat sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 5 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista maksaa 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.
Lainausoikeus

Voit menettää lainausoikeuden seuraavista syistä:
- jos et ole palauttanut aineistoa, joka on myöhässä ja josta kirjasto on lähettänyt laskun
- jos maksuja on viisi euroa tai enemmän.

Saat lainausoikeuden takaisin
- kun palautat myöhässä olevan aineiston
- ja kun maksat kaikki kertyneet maksut.

Maksut ja perintä

Maksut
Jos palautat tai uusit lainaamasi aineiston eräpäivän jälkeen, sinun täytyy maksaa myöhästymismaksu. Myöhästymismaksu on 10 senttiä per laina per myöhästymisvuorokausi.
Myöhästymismaksua kertyy kahden päivän jälkeen kaikilta eräpäivän jälkeen tulevilta kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Maksujen enimmäismäärä on kolme euroa per laina.

Myöhästymismaksut kirjautuvat asiakastietoihin, jos palautat tai uusit aineiston myöhässä. Voit maksaa myöhästymismaksut kirjastossa. Myöhästymismaksuista ei lähetetä erillistä laskua kotiin.

Lasten- ja nuortenosastojen aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja, paitsi DVD- ja blu-ray-levyistä sekä konsolipeleistä. Jos myöhästymisestä seuraa perintäkuluja, kulut peritään myös lasten- ja nuortenaineistoista.

Jos kadotat tai vahingoitat kirjaston aineistoa, sinun täytyy korvata se.

Palautuskehotus

Jos lainaamasi aineisto on myöhässä, kirjasto lähettää siitä palautuskehotuksen tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjeitse.

Palautuskehotuksia lähetetään kolme. Ensimmäinen lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, toinen 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä ja kolmas 42 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Lasku
Kun lainaamasi aineisto on 142 vuorokautta myöhässä, kirjasto lähettää siitä laskun. Jos aineisto on tallella, se pitää palauttaa kirjastoon ja maksaa kaikki kertyneet maksut. Jos aineisto on kadonnut tai turmeltunut, se täytyy korvata laskun mukaisesti.

Jatkoperintä

Jos et palauta tai korvaa lainaamaasi aineistoa, laskut lähetetään jatkoperintään. Tällöin sinulta perii maksut perintätoimisto, joka lisää maksuihin perintäkulut.
Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa sekä lasten- ja nuortenaineistoa. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta on vastuussa vastuuhenkilö.

Korvaukset

Jos aiheutat vahinkoa kirjaston omaisuudelle, sinun pitää korvata vahingot. Kirjasto ei vastaa niistä vahingoista, joita laitteisiisi on mahdollisesti tullut, kun olet käyttänyt kirjaston tallenteita.

Käyttöoikeuden menetys

Käyttöoikeuden menetys tarkoittaa määräaikaista kieltoa kirjaston käytölle. Käyttöoikeuden menettää, jos kiellosta huolimatta häiritsee muita asiakkaita tai henkilökuntaa tai turmelee kirjaston omaisuutta.
Häiritsevää käyttäytymistä on myös päihtyneenä esiintyminen tai omien päihteiden nauttiminen kirjaston tiloissa.
Käyttöoikeuden menetys voi kestää vuorokaudesta 30 vuorokauteen.
Käyttöoikeuden menetyksen määrää kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston työntekijä. Ennen käyttökiellon antamista kaikki osapuolet voivat esittää oman näkemyksensä tapahtuneesta.
Kielto annetaan vähäisissä tapauksissa suullisesti ja muuten kirjallisesti. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin ja merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

Yhteisökortti

Päiväkoti, koulu, yritys tai muu yhteisö voi yleensä saada yhteisökortin. Yhteisöasiakkaan käyttösäännöt ovat kuntakohtaisia. Kysy niitä kirjastostasi.

Tiedotus
Eepos-kirjastojen ajantasaiset käyttösäännöt ovat luettavissa kirjastojen kotisivuilla. Saat tietoa käyttösäännöistä myös kirjastojen henkilökunnalta. Eepos-käyttösääntöjä voidaan muuttaa vain kuntien yhteisellä päätöksellä.

Eepos-johtoryhmä on hyväksynyt nämä käyttösäännöt 21.12.2016.
Teuvan kunnan sivistyslautakunta on hyväksynyt nämä käyttösäännöt 18.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti