tiistai 17. helmikuuta 2015

Kirjaston tilastot 2014

Teuvan kirjaston osalta vuoden 2014 tilastot näyttävät yhä laskua kaikilla mittareilla. Lainaus ja asiakaskäynnit ovat vähentyneet entisestään. Myös määrärahan vähentyminen näkyy hankinnan pienempänä määränä.

Alkuvuonna tehty järjestelmän vaihto ja sen johdosta ollut kahden viikon pakollinen paussi ovat yhtenä taustatekijänä näissä luvuissa. Toisena merkittävänä vaikuttimena ovat kouluverkossa tapahtuneet muutokset. Alakoulun oppilaiden siityminen Syreenistä kirjaston naapurista Yhtenäiskouluun on tehnyt sen, ettei pulpettikirjoja vaihdeta niin usein kuin aikaisemmin. Toisaalta oppilaat eivät myöskään tule koulun jälkeen enää kirjastolle niin sankoin joukoin kuin aikaisemmin.

Ehkä vielä merkittävämpi muutos on ollut kyläkoulujen lakkauttaminen. Nyt enää kaksi kyläkoulua lainaa ison kasan kirjoja puolivuosittain, kun pari vuotta sitten kouluja oli vielä viisi. Tämä ei voi olla näkymättä lainoissa.

Vuodesta toiseen toistuva syy on myös väen vähentyminen Teuvalta. Valitettavasti uusia kirjastonkäyttäjiä ei olla myöskään onnistuttu saamaan vanhojen tilalle samassa määrin.

Laskevasta trendistä huolimatta tai juuri sen vuoksi jatkamme eri tavoin työtä nykyisten kirjaston asiakkaiden hyvinvoinnin eteen ja pyrimme saamaan houkuteltua uusia asiakkaita monipuolisten ja edelleen hyvin laadukkaiden aineistojen pariin. Se mitä nämä tavat ovat, on mietinnässä tiukasti niin minulla kuin kaikilla muillakin kirjaston työntekijöillä.

Positiivisella mielellä kuitenkin katsomme tulevaan. Kirjasto on edelleen monille tärkeä paikka.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti