maanantai 28. elokuuta 2017

Syyslomalla poistetaan

Tässä jo hyvissä ajoin ennakkotietoa kirjaston suunnitelmista syysloman ajalle.

Kun koululaiset viettävät syyslomaa, tai mitä lomaa hyvänsä, kirjastolla yleensä hiljenee. Tämän vuoksi tulevan syysloman aikaan 16. - 20.10. kirjastolla pistetään ovet lukkoon ja henkilökunnan hihat heilumaan. Käytämme hiljaisen ajan hyödyksi siten, että keskitämme kaikki voimavarat poistojen tekemiseen.

Syy ovien sulkemiseen on se, että poistot vaativat keskittymistä ja aikaa. Vaikka asiakasvirta olisi vähäinenkin, niin muiden töiden ohessa rajallisella henkilökuntamäärällä kokoelman läpikäymistä on vaikeaa tehdä tehokkaasti, ja poistaminen on entistä hitaampaa. Oheinen kaaviokuva kertoo, kuinka viimeisen vuoden aikana (elokuusta 2016 lähtien) selkeästi eniten poistoja on ehditty tehdä kesä-heinäkuussa, kun kirjastossa on hiljaisinta. Erityisesti vuoden 2017 vähäiseen poistamiseen on vaikuttanut myös Eepos-kirjastokimpan muodostaminen.


On tietenkin selvää, että ovien sulkemisella on haittapuolensa - asiakasta ei voi palvella. Ja työrauhan takaamiseksi pitäydymme tässä asiassa nyt tiukkana. Ovet ovat kiinni kaikilta. Mutta toisaalta teemme tätä nimenomaan asiakkaan eduksi. Kun saamme hyllyistä perattua pois sellaista aineistoa, jota ei enää lainata eikä sitä koeta tärkeäksi säilyttää, niin hyllyissä on väljempää ja sieltä on helpompi löytää kotiin vietävää. Jopa sellaista mitä ei alun perin tullut hakemaankaan. Tietenkin väljyys hyllyissä helpottaa myös meidän työtämme, kun hyllyttäessä kirjalle löytyy helposti oma paikkansa eikä sitä tarvitse laittaa muiden päälle makaamaan.

Ensisijaisesti tulemme keskittymään varastossa tehtäviin poistoihin. Kaiken säilyttämisen arvoisen lisäksi, siellä on lukemattomia kirjoja, joita ei tarvitse Teuvan kirjaston hyllyissä pitää. Näin saamme lisää tilaa sille aineistolle, jonka haluamme säilyttää ja joka nyt tukkii hyllyt lainausosastoilla.

Jotta mittakaava tulisi konkreettisemmaksi, niin loppuun vähän lukuja. Teuvan kirjaston kokoelma on vajaa 82 000 nidettä, joista kirjoja on noin 68 000. Kun Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimissa Yleisten kirjastojen laatusuosituksissa ohjeistetaan, että laadukkaan kokoelman takaamiseksi poistojen tulisi olla 8 % kokoelmasta, niin Teuvalla se tarkoittaa noin 6500 nidettä. Näistä suurin osa on kirjoja. Vuonna 2016 ehdimme poistaa 2503 kappaletta. Tämän vuoden lukema tähän päivään  (28.8.) mennessä on 1153.

Emme siis tule saamaan viikossa asiaa valmiiksi, mutta jospa pääsisimme sen verran eteenpäin, että loppuvuoden aikana ylitämme ainakin vuoden 2016 luvun. Ja näistä poistotalkoiden hedelmistä voi sitten nauttia seuraavien Elolystien aikaan, kun poistokirjamyynnissä on runsaasti myytävää.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti