keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Ei omatoimikirjastoa

Tiistai-iltana 5.6. hyvinvointivaliokunta kokoontui kirjastoon keskustelemaan omatoimikirjastosta. Kokouksessa kävin läpi perusteellisesti kaiken sen, mitä kirjaston muuttaminen omatoimikirjastoksi tarkoittaisi ja mitä asioita pitäisi ottaa huomioon. Kuten osa on jo varmasti Tejukasta lukenut, omatoimikirjastoa ei tule tässä vaiheessa. Kustannukset ovat liian suuria, etenkin sitä ajatellen, että kunta on juuri säästänyt rajusti menoistaan ja säästöohjelmassa on pysyttävä.

Vaikka omatoimikirjaston rakentaminen olisi ollut kallis ja isotöinen hanke, niin sen lisäksi on muitakin huomionarvoisia asioita, jotka olisivat tulleet eteen. Työntekijöiden rooli olisi korostunut sekä muutoksen aikana että etenkin sen jälkeen. Nykyisellä, jo kovin pieneksi käyneellä, henkilöstömäärällä tämä työ olisi saattanut käydä liian raskaaksi. Opastus- ja ohjaustyötä olisi ollut paljon, mahdollisia virhetilanteita olisi varmasti tullut ja niiden hoitaminen olisi vienyt aikaa varsinaiselta kirjastotyöltä, kenties sotkujen siivoaminen aamuisin ja ennen kaikkea lähes varmasti lisääntynyt lainaus olisi teettänyt lisää työtä. Nämä näin muutaman mainitakseni.

Ei pidä silti ymmärtää väärin, emme me työtä pelkää ja asiakasta varten täällä ollaan. Mutta kun nykyisissäkin töissä on tekemistä ja se on paljolti sitä, mikä ei näy ulospäin, vaan tehdään silloin kun asiakkaita ei ole. Toisaalta niitä asiakkaitakin on vielä riittänyt ja osa niistä näkymättömistä hommista tehdään juuri asiakkaan pyynnöstä. Kukaan kun ei ole kone, eikä ruuvia voi kiristää loputtomiin.

Sanottakoon se tässä, että minulla ei ole ollut asiasta varsinaisesti mielipidettä, vaan olen tuonut esiin valiokunnan jäsenille omatoimikirjaston eri näkökulmia. Enkä kokouksessakaan antanut mitään suositusta puolesta tai vastaan, koska valiokunta muodostaa itse oman mielipiteensä. Ainoastaan siitä kerroin kantani, että jos omatoimikirjasto tehdään, niin koko rakennuksen täytyy olla esteettömästi käytössä. Mikä olisi tarkoittanut mm. kalliin hissin rakentamista. Vaikka roolini oli esittää asiat neutraalisti, niin silti en voi kiistää sitä, että olen hieman huojentunut asioiden lopputulemasta. Lisääntyneen aukioloajan saaminen olisi tullut liian kalliiksi, joka suhteessa. Ja näin kokee myös henkilökunta.

Mitä tulee sitten valiokunnan ohjaukseen ja haluun lisätä ilta-aukioloaikoja tai siihen, että lehtisali olisi auki viikonloppuisin, niin viittaan edelleen rajalliseen määrään henkilökuntaa. Keskustelimme tästä myös kokouksessa. Supistetuilla aukioloajoilla olemme halunneet varmistaa myös muun toiminnan, esimerkiksi monipuolisen lapsiin ja nuoriin suunnatun kirjastotyön, joka on valtakunnallisestikin nostettu tärkeäksi ja tulee olemaan entistä merkittävämpänä painopisteenä kirjastojen palveluvalikoimassa.

On tietenkin harmillista, jos jollekin kirjastoon tuleminen on nyt aikaisempaa vaikeampaa supistettujen aukioloaikojen vuoksi. Aukioloa ei voi kutenkaan laajentaa "hinnalla millä hyvänsä" ja kokonaisuus täytyy ottaa huomioon. Kunnan hallintosäännön mukaan "sivistysjohtaja päättää kirjaston käyttösäännöistä ja vakituisista aukioloajoista kirjastonjohtajan esityksestä". Tulemme varmasti keskustelemaan asiasta valiokunnan tahdon mukaisesti, mutta tällä hetkellä näkemykseni on, että nykyisillä resursseilla ja palveluiden painotuksilla aukioloaikojen lisääminen on hankalaa.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti