tiistai 26. toukokuuta 2015

Geokätkö kirjastossa

Kaikkeen sitä törmää, kun on kirjastossa töissä.

Eilen iltapäivällä oli kaksi nuorta poikaa tullut lainaukseen kyselemään opaskirjaa geokätköilystä. Kun sellaista ei meidän hyllystä löytynyt, sain käsiini hankintaehdotuksen. Jos hankintoja tehdessäni tällainen geokätköilystä kertova kirja tulee vastaan, niin sen voisi hankkia.

Minäpä siinä sitten vielä aloin katsomaan, että mikähän se tilanne asian suhteen on ja päädyin pian geokätköilysivustolle www.geocache.fi. Löysin sivustolta sitten oppaankin, joka varmasti olisi ollut sopiva pojille. Tässäpä linkki suoraan oppaaseen. Ehkä tämä opas oli jo tuttukin.

Mutta siinä etsiessä törmäsin muuhunkin. Nimittäin tietoon, että Teuvan kirjastossa, ja kaikesta päätellen siis kirjaston sisällä, on piilotettuna geokätkö.


Ensimmäinen kuvakaappaus geokätkösivuston tiedoista kertoo, että kyse on vain premium-jäsenille avautuva vihje. Joten emme tiedä missä tämä kätkö tarkalleen sijaitsee. Se kuitenkin selviää, että kätkö on laitettu paikalleen 28.1.2015. Eli aika tarkkaan neljä kuukauta sitten. Kätkön koko on "micro" ja oppaasta löytyi sillekin määritelmä. "Micro on yleisimmin filmipurkki tai suunnilleen sen kokoinen rasia johon mahtuu vain lokikirja (tai yleensä lokilehtinen) kävijöiden lokkauksia varten ja kynä." Pieni vihreä laatikko kuvassa vasemmalla taas kertoo, että kyseessä tavallinen peruskätkö.


Toinen kuvakaappaus antaa vielä lisävihjeen, että kätkö on hyllyllä ja että sen vaikeustaso ja kätkön maasto ovat 1,0. Eli helppo pitäisi olla.

No, sen voin sanoa, että emme ole kätköön törmänneet tai ainakaan kukaan ei muista (tai tunnusta, heh!). En tiedä onko kukaan muukaan. Sitäkään ei voi varmaksi sanoa, että onko kätkö ylipäänsä vielä hyllyssä. Mutta oletus on, että hylly on asiakastiloissa.

Geokätköily on hauska harrastus. Itse olen sitä lasten kanssa testaillut muutaman kätkön verran ihan noin huvikseen ja ilman mitään GPS-laitteita tms. Eikä sekään sinänsä haittaa, että kirjastoon on laitettu kätkö, mutta sen verran kätkön piilottajalle voisi viestiä laittaa näin blogin välityksellä, että kirjaston henkilökunnan olisi ns. "ihan kiva" tietää missä kätkö tarkalleen sijaitsee. Voi olla, että tärvelemme kätkön tahattomasti tai jos joku sen meistä löytää, niin sen myös poistaa ja hävittää tietämättä mikä se oli. Jos paikka on kaikin puolin ok, niin sielläpä on. Emme kerro tietoa eteenpäin.

Sitä jäin vain miettimään, että jospa kätkön tekijä on sitten kuitenkin joku meistä työntekijöistä...

Aki

8 kommenttia:

 1. Kätköily on hauska harrastus ja sen verran uskallan paljastaa, ettei kätköä löydy kirjaston sisältä hyllyltä.

  VastaaPoista
 2. Ei se siellä sisällä ole ;)

  VastaaPoista
 3. Vaikkei juuri geokätköilyoppaita löytyisikään, niin esimerkiksi Retki-lehdessä on usein vaellusaiheisia juttuja, samoin gps-teknologiasta kertovia. On tainnut olla myös geokätköilyaiheisia. Kätköily on pitkälti retkeilyä gps-laitteen ohjaamana.

  VastaaPoista
 4. Tuo hyllyllä tarkoittaa että kätkö ei ole löydettävissä tällä hetkellä, eli se on hyllytetty.

  VastaaPoista
 5. Itse geokätköilijänä ja tuonkin kätkön hakeneena, voin kertoa, että geokätköt eivät sijaitse sisätiloissa.
  "Hyllyllä" tarkoittaa, että kätkö ei ole haettavissa/ löydettävissä, vaan odottaa huoltotoiminpiteitä kätkön omistajalta esim. uutta purkkia hävinneen tilalle.

  VastaaPoista
 6. "Hyllyllä" ei tässä yhteydessä ole vinkki, vaan tarkoittaa, että kätkö on "hyllytetty" eli tilapäisesti poissa käytöstä. :) Minulla on sattumalta geocaching.comiin premium-tunnukset, ja kävin katsomassa, että kyllä tuo kätkö on ihan pihan puolella ja saatavissa 24/7. Lisäksi kätköön on kuulemma kysytty lupa.

  VastaaPoista
 7. Teuvan kirjaston kätkö ei ole kirjaston sisällä ja tässä tapauksessa sana "hyllyllä" ei ole vihje, vaan tarkoittaa kyseisen kätkö olevan tällä hetkellä disabloitu eli kätkö ei ole etsittävissä.

  Br,
  Yksi geokätköilijä.

  VastaaPoista
 8. Tuo hyllyllä merkintähän ei meinaa vihjettä :)

  VastaaPoista