keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kaikki alkaa aakkosista


Aika se vain juoksee. Viimeinen harjoitteluni loppuu ja valmistun lauantaina. Nyt alkaa töiden metsästys. Ensimmäinen hakemus on jo toimitettu – saas nähdä kuinka käy!

Uutena asiana viimeiselle työssäoppimisjaksolleni tuli (ainakin) luettelointi, ja sitä minä jännitin! Kauhukuvat eri tietokantojen syövereistä kummittelivat mielen perukoilla.  No, onnistuihan se – ja on vielä mukavaakin. Kiitos paljon kirjaston väelle opetuksesta! Onhan (luetteloinninkin) osaamisessa vielä aukkoja ja kokoajan opin uutta mutta minulle luettelointi on ollut koko ajan hyppäämistä ahaa-elämyksestä toiseen.

Näinä viime viikoilla olemme koko kirjastoväen kanssa miettineet aakkostusta. Yksinkertainen asia vai mitä? Ei kuitenkaan aina. Kaikki alkoi englanninkielisistä Mac- ja Mc-alkuisista sukunimistä. Nämähän lausutaan samalla tavalla ja tarkoittavat samaa. Ne on myös hyllytetty aikaisemmin samaan paikkaan (Mc luettu Mac:nä), ja hyllytetään edelleenkin joissain kirjastoissa. Entäs sitten sellaiset kirjaimet/merkit kuin æ, ø, đ ja þ? No, æ:n voi päättelemällä saada oikeaan paikkaan ae-kohtaan mutta muut? Jotta asia ei jää vaivaamaan mieltänne, voin kertoa että, ø luetaan ö:nä, đ d:nä ja þ th:na; sitä ei olisi heti arvannut! Lisäapua aakkostusongelmiin löytyy mm. https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/abc.html -sivulta.

Kirjaston salaiseen maailmaan saan pulahtaa jälleen kesällä, kun tulen Teuvalle lomittajaksi. Tulisikohan silloinkin vastaan uusia, vierasperäisiä kirjaimia? Innolla odotan.

Näiden tuuminkien myötä toivotan itse kullekin lämmintä kesää ja nähdään heinäkuussa!

Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti