keskiviikko 21. elokuuta 2024

Kirjaston siirto väistötiloihin lähestyy

Kirjaston muutto TEAKin HTC-saliin lähestyy. Maanantaina 26.8. alkaa yksi merkittävä vaihe koko pitkän prosessin aikana. Silloin ryhdytään siirtämään kalusteita väistötiloihin. Ennen siirtämistä hyllyt puhdistetaan, puretaan ja lopulta kasataan omille paikoilleen TEAKilla. Puhdistamisen hoitavat kunnan omat siivoojat ja purkamisesta, siirtämisestä sekä kasaamisesta vastaa Sami Kiili ja hänen apulaisensa.

Kuluvan viikon aikana HTC-saliin tullaan merkitsemään hyllyjen paikat lattiamerkinnöillä, joten kasaaminen onnistuu suoraan oikeaan kohtaan. Suunnitelman mukaan ensimmäisen vaiheen puhdistetut kirjat saapuvat Porista Teuvalle syyskuun alussa. Sen jälkeen niitä päästään hyllyttämään.

Kesän aikana olemme käyneet läpi kirjaston kokoelmia toiseen kertaan ja valikoineet vielä sellaista aineistoa mukaan, jotka sijoitetaan väistötilan varastoon. Se sisältää kirjoja, jotka tällä hetkellä ovat olleet avokokoelmassa lainattavissa. Tämän lisäksi otamme jonkin verran vanhan kirjaston varastokokoelmasta mukaan kirjoja, joiden katsomme olevan vielä tarpeellisia.

Tavoitteena on, että TEAKin väistötilakirjasto avataan syksyn kuluessa. Aikataulusta ei kuitenkaan uskalla luvata vielä yhtään tämän tarkempaa, koska niin monta asiaa on avoinna eikä täysin meidän omissa käsissä. Avaamisen jälkeenkin on mahdollista, että varastoon tarkoitettu aineisto ei ole heti käytettävissä, koska se lähtee puhdistettavaksi vasta syksyn aikana.

Vanhan kirjaston hyllyihin jäljelle jäänyt aineisto poistetaan ja viedään kierrätykseen. Poistomyyntiä ei siis järjestetä. Nyt on hyvä vielä muistuttaa, että myös kaikki vanhat aikakauslehdet on jouduttu hävittämään, vain kuluvan vuoden lehdet ovat olemassa. Lisäksi kaikki sanomalehdet hävitetään, eikä niitä ole väistötilan avautuessa luettavissa kuin käytännössä avauspäivän lehdet. Sanomalehtien osalta ePress-palvelun kahden vuoden arkisto auttaa, jos on tarve nähdä vähän vanhempia lehtiä.

Olemme aivan varmasti poistaneet myös sellaista aineistoa, joka olisi edelleen kiinnostanut asiakkaita. Mutta tilat antavat rajoituksensa ja sen mukaan on mentävä, kaikki ei mahdu mukaan. Hyvin karkeasti laskien väistötilakirjaston kokoelma tulee olemaan noin 39 000 kappaletta, eli suurin piirtein puolet nykyisestä. Mutta silläkin pärjätään ja moni haluaa lukea mieluiten uutuuksia, joita on hankittu koko ajan normaaliin tapaan. Niitä onkin aika läjä odottamassa, noin 1500 kappaletta. Tulemme käsittelemään ne lainauskuntoon ennen avaamista. Huolehdimme, että jo viime syksynä tehdyt varaukset ovat edelleen voimassa.

Alkuvaiheessa emme peri myöhästymismaksuja riippumatta siitä, milloin avauspäivä on. Palautuksia tulee olemaan niin paljon, että joudumme miettimään jonkinlaisen järjestyksen niiden vastaanottamiseen. Tästä ilmoitetaan myöhemmin.

Kohta on aika, jolloin Teuvalla pääsee jälleen kirjastoon. Otetaan väistötila haltuun yhteispelillä ja joustavasti, sillä varmasti uuteen paikkaan sopeutuminen vie aikaa niin asiakkailta kuin meiltä työntekijöiltä, enkä tarkoita pelkästään kirjaston työntekijöitä. Sillä ei pidä unohtaa sitä, että TEAK on ollut monen henkilön työpaikka jo pitkään ja kirjasto uutena tulokkaana tuo koko taloon lisää vilinää. Annetaan aikaa siis sille, että kirjasto asettuu taloksi – ainakin joksikin aikaa.

Aki