perjantai 4. lokakuuta 2013

Musiikin lainaus

Päivitinpä tässä tilastoja ja tutkailin erityisesti musiikin lainauslukuja. Ei ole varsinaisesti uutinen, että musiikin lainaus on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana koko maassa noin 50 %. Näin myös Teuvalla. Mutta kun lukua hieman erittelee, niin tulee esiin se fakta, että nuorille ja aikuisille suunnattua musiikkia on lainattu jopa 70 % vähemmän kuin kymmenisen vuotta sitten. Sitä vastoin lastenmusiikin lainaus on kaksinkertaistunut samalla aikavälillä.

Syitä on monia, osa yleisiä, osa paikallisia. Varmasti musiikkia kuunnellaan edelleen, mutta sille on nykyään lukemattoman monia muotoja. On nettiä, kännykkää, mp3:sta ja vaikka mitä. Ennen oli oikeastaan kolme vaihtoehtoa, ostaa levy kaupasta tai lainata kirjastosta taikka sitten kuunnella musiikkia radiosta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kaksi kertaa lainaus on noussut verrattuna edelliseen vuoteen. Näin kävi viime vuonna ja selkeänä syynä tähän oli kirjaston remontointi. Tuolloin levyt saivat uudet hyllyt ja niiden esillepano parani. Nyt tämäkin virkistävän muutoksen vaikutus on haihtunut.

Uskaltaisin väittää, että Teuvan musiikkikokoelma on laadukas ja varsin laaja, joten siitä lainaaminen ei jää kiinni. Mutta onko aineisto jo väärässä formaatissa? Sitä voi pohtia... Lastenmusiikin lainausta tarkastellessa näinkään ei voi ykskantaan väittää. Levyjä lainataan enemmän kuin ennen. Yhtenä syynä lainauksen kasvuun on sama kuin aikuisten puolella. Jo aikaisemmin lastenmusiikki sai uuden hyllyn ja levyt tulivat houkuttelevammin esille. Tämä kantaa edelleen, vaikka ihan huippulukemista on tultu vähän alaspäin.

Yleisesti lukujen laskuun vaikuttaa myös teuvalaisten pienempi määrä. Musiikin osalta vaikutukset näkyvät rajummin kuin muun aineiston, koska kokonaislainausmäärät eivät ole niin suuria. Varsinkin jos runsaasti lainaava lapsiperhe muuttaa pois, se näkyy meillä välittömästi.

Musiikki kuuluu kuitenkin vankasti kirjaston tarjontaan, joten jossakin muodossa sitä voi lainata jatkossakin.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti