torstai 19. joulukuuta 2013

Kirjoista ja kirjoittamisesta IV - Aloitetaan


Kirjaston kirjoitusryhmä ei nyt sitten toteutunut, koska ilmoittautuneita oli liian vähän. Siispä kirjoittelen vähän tänne, miten mun oma kirjoittaminen edistyy ja miten voi tehdä, jos tahtoo itsekin kirjoittaa kirjan.

Aivan ensimmäiseksi, kun kirjaa aletaan kirjoittaa, olisi hyvä olla jokin idea mistä kirjoittaa. Se voi olla joko jokin tilanne, tai sitten henkilöhahmo. Alussa pitäisi myös valita tyylilaji. Tosin joskus voi käydä niin, että alkaa kirjoittaa dekkaria ja siitä tuleekin kauhutarina. Teksti elää niin paljon kirjoitusprosessin aikana. Henkilöhahmot kehittyvät ja pian huomaa, ettei voi laittaa henkilöä tekemään jotain sellaista, mikä sille ei sovi. Ne heräävät henkiin. Jostain on kuitenkin aloitettava.

Sitten on hyvä päättää, missä muodossa tarinan tekee. Kuka on kertoja? Kertoja ei ole sama asia kuin päähenkilö. Yksinkertaistettuna, kirjoittaako 1. tai 3. persoonassa. Minä tein, vai hän teki. Tästä tullaankin toisen juttuun, joka kannattaa päättää. Missä aikamuodossa aikoo kirjoittaa. Preesens vai imperfekti. Nämä kannattaa päättää, ennen kuin alkaa kirjoittaa. Ja vielä ei ole aika aloittaa. Ensin pitää tehdä vielä vähän jotain muuta.

Kun ajatus kirjasta on päässä, kannattaa sen antaa muhia siellä kuukauden verran, eikä aloittaa heti. Kannattaa myös kantaa muistivihkoa mukanaan. (Tosin puhelimen sanelin ajaa saman asia.) Esimerkiksi kauppajonossa on hyvä tutkia muita ihmisiä. Miltä he näyttävät, miten puhuvat ja käyttäytyvät. Näistä malleista on sitten hyvä rakentaa henkilöhahmoja. Koskaan ei tosin pidä ottaa ketään suoraan kirjaansa, vaan yhdistellä eri ihmisten piirteitä ja käytöstapoja. Tällä tavoin välit sukulaisten kanssa pysyy paljon parempana. Kannattaa tutkailla muutenkin ympäristöä. Katsella eri asioita, mitä tahansa. Voi yrittää keksiä esimerkiksi vertauskuvia. Kliseet täytyy karsia, eli vaikkapa valkoinen kuin lumi, on mahdottoman huono vertaus. Kannattaa etsiä ympäristöstään, tässä tapauksessa valkoisia juttuja, ja keksiä uusia vertauksia. Kun tätä tekee muutaman päivän, huomaa, että töissä ollessaankin ajatukset pyörivät täysin tulevassa kirjassa. Sitä rakentaa päässään koko ajan. Jotkut pitävät muistivihkoa myös yöpöydällä. Unista voi saada hyviä ajatuksia, jotka kannattaa kirjoittaa ylös heti herättyään, niin ne eivät pääse unohtumaan.

Kun tarinan lähtökohta ja ainakin päähenkilö on selvillä ja on jonkin aikaa kirjannut ideoita ylös, on aika tehdä lukuluettelo. Hyvin yksinkertaisesti se on lista, josta näkee mitä missäkin luvussa tapahtuu. Sen voi tehdä niinkin, että varaa jokaiselle luvulle yhden A4 paperin, johon jäsentelee luvun tapahtumat. Nyt kun puhutaan romaanimittaisesta tarinasta, lukuluettelo on melkein välttämätön. Pysyy tapahtumat järjestyksessä. Käytetään tässä 30 luvun lukuluetteloa ja suunnitellaan, että jokaiseen lukuun kirjoitetaan 5 liuskaa tekstiä. Yhteensä se on 150 liuskaa, eli noin 220-sivuinen romaani.

Kun tehdään lukuluetteloa, on hyvä tutustua draaman kaareen. Niitä on monenlaisia, mutta yleisin on aristoteelinen draamankaari. Otetaan vaikka esimerkki, että tehdään 30 luvun luettelo. Sitten asetellaan luvut draamankaarelle tasaisin välein. (Kuva kaaresta löytyy varmaankin Googlen kuvahaulla.) Nyt nähdään missä luvussa kaaren mukaan pitäisi olla esimerkiksi kliimaksi, eli huippukohta ja missä kohtaa olisi toimintaa ja missä luvussa voi vähän hengähtää. Yksinkertaistettuna tarinassa täytyy olla alku, keskikohta ja loppu. Alku ja loppu käsittävät 1/3 osan ja keskikohta 2/3 osaa.

Ei nyt kuitenkaan kannata masentua, jos tämä ei heti aukea. Nämä ovat näitä teknisiä juttuja. Olen itse huomannut, että kun kirjoittaa, tämä kaari tulee tekstiin ikään kuin luonnostaan. Nyt kun lukuluettelo on valmis ja tarinalla on muoto, alkaa kirjoittamisen ylivoimaisesti hauskin osuus. Aletaan luoda uutta maailmaa ja henkilöhahmojen elämää ensimmäisestä luvusta alkaen, sana, lause, virke, kappale ja luku kerrallaan. 

Itse olen siinä vaiheessa omaa romaaniani, että lukuluettelo on tehty ja tarina on aika pitkälti valmis päässäni. Alan nyt kirjoittamaan sitä ja päivitän tänne taas jotain sitten, kun sanotaanko vaikkapa 30 liuskaa on valmiina.

Henry Aho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti