torstai 11. syyskuuta 2014

Kirjaston osuus säästöistä

Maanantaina kunnanvaltuusto hyväksyi säästöpaketin, jossa kirjaston osalle oli laitettu 24 000 euron säästöt kuluvalle vuodelle. 14 000 tästä rahasta on täyttämättä jääneen virkailijan säästettyä palkkaa, mutta loput 10 000 euroa jää otettavaksi muusta toiminnasta.

Tähän summaan oli jo valmistauduttu keväästä lähtien, ja käytännössä on eletty siten, että tätä rahaa ei ole. Summa on sen verran suuri, että vääjäämättä jonkinlaisen loven se tekee ainestohankintaan. Se on ainoa suurempi määrärahakohta, josta voi nopeasti jotain ottaa. Muuten leikataan vähän sieltä ja vähän täältä.

Ensi vuodelle osoitettu 17 000 euron säästö on virkailijan palkan toinen puolisko, joten sillä ei ole enää vaikutusta toimintaan. Eli yhteensä säästöt kirjastolle ovat 41 000 euroa. Toivon mukaan säästöjä ei tarvitse tehdä enää enempää, jotta kirjaston toiminta ei heikkene ratkaisevasti. Vielä tällä hetkellä pystymme hankkimaan aineistoa riittävän laadukkaasti.

Se pitää kuitenkin sanoa, että ensimmäisenä säästöt osuvat aikuisten aineistoon. Lasten ja nuorten osastoille pyrimme hankkimaan kirjoja ja elokuvia niin kattavasti kuin vain mahdollista. On huomattava, että iso osa lainoista lasten ja nuorten osastolta menee koululle, eskarille, päiväkodille ja perhepäivähoitajille. Liian rajut säästöt haittaavat tätä kautta myös muuta kunnan toimintaa.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti