torstai 13. kesäkuuta 2024

Kirjaston suuri muutto

Tällä viikolla oli kirjaston vuoro kirjoittaa Tejuka-lehden kuntakolumni. Alla oleva kirjoitus on julkaistu lehdessä keskiviikkona 12.6.2024. Liitän tekstin tähän blogiin sellaisenaan. Näin hekin, jotka eivät pääse käsiksi Tejukan sisältöihin, voivat lukea kolumnin.

- - -

Kesäkuu on jo hyvässä vauhdissa ja kirjastoissa ympäri maan puuhataan kesätapahtumien parissa. Teuvan kirjastossa on toisin. Meidän ovi on ollut suljettuna asiakkailta jo kaksi kuukautta ja sinä aikana emme ole miettineet pihalla vietettäviä satupiknikejä, vaan olemme ahkeroineet sekä tietokoneiden äärellä että hyllyjen välissä. Avaan tässä kolumnissa hieman työtämme.

Kun lopulta huhtikuussa saimme varmistuksen sille, mikä on kirjaston väistötila ja paljonko sinne mahtuu hyllymetrejä, pääsimme varsinaiseen työhön. Ensimmäisessä vaiheessa olemme valinneet sitä aineistoa, joka tule olemaan lainattavana väistötilan avokokoelmassa eli kirjastotilaksi muuntuvassa TEAKin HTC-salissa. Nykyisestä avokokoelmasta sinne mahtuu noin 40 %. Valintaa on tehty luokkakohtaisesti. Suosituimpien aineistojen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että myös sellaisia kirjoja jää ottamatta mukaan, jotka kiinnostaisivat asiakkaita. Olemme kuitenkin tehneet melko isojakin painotuksia eri aineistolajien ja luokkien välillä. Ensivaiheessa emme esimerkiksi ota mukaan lainkaan cd-levyjä, vaan painotamme elokuvia. Lisäksi kaikkien ikäryhmien romaaneja tullaan ottamaan enemmän kuin 40 % ja tätä kompensoidaan sillä, että tietokirjoja otetaan vähemmän.

Jotta valinnan voi tehdä, pitää käsiteltävästä luokasta olla kokonaiskäsitys. Ensimmäisen kierroksen jälkeen valittuja teoksia voi olla liikaa, joten listaa on käytävä läpi useampaan kertaan ja karsia ylimääräiset pois. Kun valinta on tehty, alkaa hyllystä poimiminen. Sekään ei ole kovin nopeaa, kun hyllyjä ei tyhjätä kerralla laidasta laitaan. Ja jotta meillä olisi käsitys valinnoista myös kirjastojärjestelmän puolella, me olemme merkinneet jokaisen niteen tietoihin väistötilaa tarkoittavan koodin. Piippaamme kaikki mukaan otettavat niteet yksitellen järjestelmään ja teemme merkinnän.

Työvaiheita on siis useita ja moni niistä on aikaa vieviä. Kun valitsemme ensimmäisessä vaiheessa noin 17500 nidettä, niin työtä riittää. Muuttolaatikoita tähän arvioidaan menevän noin 450 kpl. Tätä kirjoittaessani 7.6. olemme valinneet noin 15000 nidettä. Väistötilan avokokoelmaan on laskettu mukaan myös nyt lainassa olevat teokset sekä tilauksessa olevat uutuuskirjat, joita on koko ajan hankittu tässä sivussa. Avokokoelman määrä tulee olemaan noin 23500 nidettä.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen aloitamme alusta. Kirjasto on saamassa myös jonkinlaisia varastotiloja TEAKin kiinteistössä, joten voimme tehdä jonkin verran lisävalintoja lopuista aineistoista, sisältäen myös nykyisen varaston. Siinä vaiheessa valinta onkin sitten kriittinen. Kaikki mitä jätetään valitsematta, poistetaan. Ja poistoja on tehtävä, sillä kaikki ei mahdu mukaan eikä kaikkia tarvitsekaan enää säilyttää. Milloin kaikki on valmista ja väistötila avattuna, sitä ei tiedä vielä kukaan. Henkilökunta tekee parhaansa, jotta työ saadaan mahdollisimman pian valmiiksi.

Kunnanhallitus on 3.6. keskustellut uuden kirjaston rakentamisesta. Se on kaiken tämän työn maalina ja tavoitteena. Toivottavasti se myös saavutetaan.

kirjastonjohtaja
Aki Rossi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti