maanantai 19. syyskuuta 2016

Historiaa syksyn pimeneviin iltoihin


Syksy on saapunut, mitä tarkoittaa iltojen pimenevän pikkuhiljaa syksyn edetessä joulua kohti. Pimenevät illat voi käyttää hyödyksi monin tavoin, kuten esimerkiksi lukemalla historiakirjoja. Seuraavat teokset ovat lukemisen arvoisia ja muuttavat käsityksiä maailmasta. 


Teos valaisee kuinka Ruotsi on vaikuttanut Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Se paljastaa myös kuinka Suomi on vaikuttanut Ruotsiin tavalla, jota usein ei huomata. Kirja pohjautuu samannimiseen tv-sarjaan, joka esitettiin Yle TV1-kanavalla vuonna 2014.


Suomella ja Venäjällä on monimutkainen suhde ja suomalaiset ovat yleensä vähätelleet venäläisyyden vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan. Kirjassa Marjo Vilkko tutkii, millainen vaikutus Venäjällä ja venäläisyydellä on ollut Suomeen ja suomalaisuuteen.


Humoristinen kirja, jossa maailmanhistoria tapahtuu Facebookin sivuilla historiallisten henkilöiden päivitysten kautta. Lukija kertaa samalla maailmanhistorian kulun paljastaen samalla, mitä historialliset henkilöt olisivat todennäköisesti kirjoittaneet Facebookiin. 


Tieto-Finlandian vuonna 2008 voittanut kirjan aiheena ovat unohdetut eurooppalaiset tiedenaiset antiikista aina 1700-luvun valistukseen. Teoksessa kerrotaan kuinka sellaiset naiset, kuten Maria Sibylla Merian, Anna Komnena ja Caroline Herschel tutkivat maailmaa kyseenalaistaen aikansa normeja ja uskomuksia, että vain miehet voivat olla tieteilijöitä.

Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti