perjantai 9. joulukuuta 2016

Eepos-kirjastojen uusi verkkokirjasto on Finna

Eepoksen myötä Teuvan kirjaston verkkokirjasto muuttuu. Nykyään meillä on käytössä Krannit-kirjastojen yhteinen Arena, mutta Eepos-kirjastot tulevat käyttämään Finnaa. Suurelle osalle tämä Finna ei kenties sano vielä mitään, mutta ei hätää, siihen pääsee tutustumaan vaikka heti osoitteessa https://eepos.finna.fi/

Tämä on vielä ns. Beta-versio, jossa kaikki vanhat kimpat ovat vielä omina kokonaisuuksina. Kun tekee teoksesta haun, hakutuloksissa näkyy oletuksena Seitti-kirjastojen saatavuus.


Pudotusvalikosta voi valita Krannit-kirjastot, jonka jälkeen näkyy Teuvan kirjastonkin saatavuustiedot.

 


Tämä on siis vain väliaikaista, Eepoksen aloitettua kaikki ovat yhtä ja samaa kokoelmaa ja saatavuustiedot näkyvät automaattisesti kaikkien kirjastojen osalta.

Beta-versiossa pääsee kuitenkin toimimaan aivan täysin kuten nykyisessäkin verkkokirjastossa, eli sinne voi kirjautua omilla nyt käytössä olevilla tunnuksillaan ja uusia sekä varata aineistoa. Tässä vaiheessa rajoituksena on vain se, että aineistoa voi lainata ja varata sen kimpan kokoelmasta, jossa on asiakkaana. Jos omistaa useamman kimpan kortin, pääsee varaamaan muistakin kimpoista, mutta vielä ei saa aineistoaa kuljetettua kotikirjastoonsa yli kimpparajojen. Tämä toteutuu sitten helmikuusta lähtien.

Tarkoituksena onkin, että asiakkaat voivat tutustua Finnan toimintoihin aivan omassa rauhassa, ja kun Eepos-Finna käynnistyy, niin se on jo tuttu. Jos tästä verkkokirjastosta tulee kysyttävää, niin kysykää rohkeasti kirjaston henkilökunnalta. Meillekin tämä on vielä uusi juttu, mutta toimintaperiaate on selvä ja selkeä ja neuvomme mielellään.

Mutta siitä Finnan taustasta vielä. Tässä on suora lainaus valtakunnallisen Finnan sivuilta. "Kansalliskirjasto vastaa Finnan kehittämisestä ja ylläpidosta, mutta palvelua kehitetään yhdessä Finnan yhteistyökumppanien kanssa. Finnan sisällöistä vastaavat palveluun osallistuvat arkistot, kirjastot ja museot. Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta."

Valtakunnallinen Finna löytyy yksinkertaisesta osoitteesta finna.fi.

Koska palvelun taustalla on kansallinen toimija, on paikallisissakin Finnoissa yhteisiä palveluita. Esimerkiksi lukuvinkkejä tuotetaan suoraan Kirjasammosta tai musiikkivinkkejä tulee musiikkikirjastot.fi sivuston blogista. Vinkkausosion kirjan- tai levynkannet ovat linkkejä, joista pääsee suoraan kyseisen teoksen esittelyyn.

Ei muuta kuin kokeilemaan ja tutustumaan.

Aki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti