torstai 21. joulukuuta 2017

Aineistomäärärahat

Henkilöstöleikkausten lisäksi valtuuston hyväksymä säästöpaketti sisälsi vähennystä myös aineistomäärärahoista. Vuoden 2018 talousarvio on laadittu tämä huomioiden. Vuoden 2017 aineistomäärärahat olivat yhteensä 59 500 euroa. Tulevana vuonna on käytettävissä 10 000 euroa vähemmän, mikä tarkoittaa noin 17 % leikkausta.

Aineistorahat on jaettu karkeasti seuraavasti: aikuisten kirjallisuus, lasten- ja nuorten kirjallisuus, aikuisten elokuvat, lasten- ja nuorten elokuvat, aikuisten musiikki, lasten musiikki sekä lehdet. Perinteisten paperikirjojen lisäksi oma pieni osuutensa on varattu myös äänikirjoille sekä e-kirjoille. Kaiken kaikkiaan kirjoihin varattu raha on ollut vuosittain yli 60 %, lehtiin noin 25 % ja loput muille.

Säästöjä voisi pyöritellä tässä prosenttien ja eurojen kautta vaikka miten päin, mutta kylmä totuus on se, että ensi vuonna aikuisten elokuvia hankitaan kirjastolle huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Samoin on lehtien kanssa. Tässä yhteydessä on harmiksi todettava, että kirjastoille myönnetty kulttuurilehtien avustus on jäämässä pois tulevalta vuodelta, joten avustusrahoilla tilatut lehdet jäävät kaikki tilaamatta, paitsi yksi, jonka hankimme nyt omilla rahoilla. Kaiken tämän jälkeen lehtikokoelma pienenee yli 20 lehdellä, jotka ovat kaikki aikakauslehtiä.

Päälinjaus leikkausten kohdentamisessa on ollut se, suhteellisesti vähiten kärsii kirjallisuus ja että lapsilta ja nuorilta otetaan niin vähän kuin mahdollista. Näin haluamme tukea erityisesti kouluikäisten lukuharrastusta. Toki lastenkin aineistoa hankintaan vähemmän, mutta se näkyy pääasiassa elokuvissa. Kirjallisuuden osalta leikkaukset osuvat nimenomaan aikuisten osaston suurteoksiin ja muuhun vähemmän lainattuun aineistoon. Musiikille ja äänikirjoille on varattu muutenkin niin vähän, että niiden hankinnasta ei käytännössä leikata.

Riippuu vähän asiakkaasta ja omista kiinnostuksen kohteista, miten leikkaukset vaikuttavat kunkin kirjaston käyttöön. Jos jatkossa tuntuu siltä, että haluamaansa ei löydä Teuvalta, niin aina voi tukeutua muiden Eepos-kirjastojen tarjontaan. Toki seutulainalla on kahden euron kuljetusmaksu, joten eihän se ihan sama asia ole.

Lehtien osalta on kerrottavana myös se, että vuoden alusta alkaen Teuvan kirjastossa on käytössä Eepos-kirjastojen yhteinen eMagz-palvelu, jossa on kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisessa muodossa. Palvelu on hyvin samankaltainen kuin jo olemassa oleva sanomalehtien ePress. Tästä asiasta tulee lisätietoa myöhemmin. Joitakin sellaisia lehtiä, mitä on toivottu tai nyt poistuu kokoelmasta, löytyy jatkossa eMagzin kautta. Toivottavasti tämä edes hieman kompensoi lehtikokoelman supistumista.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti