keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Kirjaston uudet aukioloajat

Maanantaina 18.12.2017 valtuustossa käsiteltiin säästöpaketti sekä vuoden 2018 talousarvio. Kunnanhallituksen esitykset hyväksyttiin lopulta ilman muutoksia. Kirjastolle näillä päätöksillä on useitakin seurauksia, joista yksi koskee aukioloaikoja. Siitä asiasta tässä blogissa ja muista vaikutuksista kirjoitan tulevissa teksteissä.

Tällä hetkellä kirjastolla on töissä viisi henkilöä, joista kaksi on osa-aikaista. He ovat olleet ikäänkuin yksi kokonainen henkilö. Kirjaston henkilökuntaa on siis 4 henkilötyövuotta, eli neljän täysaikaisen työntekijän verran. Lisäksi kesästä alkaen meillä on ollut erittäin pätevä työllistetty, eli yhteensä viisi henkilötyövuotta tai kuusi ihmistä. Tällä porukalla olemme vielä voineet jatkaa nykyistä aukioloaikaa - tähän asti.

Vuoden vaihtuessa tilanne muuttuu merkittävästi, kun kirjastolta poistuu vuoden aikana kolme henkilöä, joista kaksi heti tammikuussa. Työllistetyn ja toisen osa-aikaisen, joka on ollut määräaikainen, sopimukset päättyvät. Syksyllä eläkkeelle jäävän virkailijan tilalle ei saada palkata säästöpaketin mukaisesti uutta työntekijää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tammikuussa kirjastolla on jäljellä kolme ja puoli työntekijää ja syksystä alkaen enää kolme. Tällä henkilöstömäärällä ei ole realistista pitää entisenlaisia aukioloaikoja. Jossainhan vähennysten täytyy näkyä.

Kirjasto on auki 2.1.2018 alkaen ma-ti klo 12-19, ke-to klo 12-16, pe klo 12-17. Arkipyhien aukioloaikahan on muutettu jo aiemmin syksyllä, joka on klo 12-16. Eli suurin muutos on keskiviikon ja torstain illassa, jolloin kirjasto menee aikaisemmin kiinni. Noina päivinä koko henkilökunta on paikalla aamuvuorossa, mikä toistaalta mahdollistaa paremmin kirjavinkkauksen, satuhetket ja muun sellaisen toiminnan, joka sitoo henkilökuntaa ja tapahtuu mahdollisesti muualla kuin kirjastossa (esim. koululla). Lisäksi noina päivinä pystymme paremin keskittymään siihen näkymättömään sisätyöhön (hankinnat, poistot, tiedonhaut, aineiston käsittely jne.) ja suunnitteluun, jota ei voi täysipainoisesti tehdä asiakaspalvelun lomassa.

Aukioloaika muutetaan heti sellaiseksi, että se toimii myös kolmen henkilön voimin, eli minimin mukaan mennään. Alkuvuoden aikana tilanne on se, että tasaisella rytmillä viikosta riippuen kirjastolla on paikalla joko kolme tai neljä henkilöä. Mahdolliset tulevat työllistetyt tai muut ulkopuoliset avut eivät enää tässä tilanteessa auta, koska näistä henkilöistä ei ole pysyvää apua. Ja kuten sanottua, syksyllä jatkamme vain kolmella.

Aukioloaikojen supistaminen on valitettavaa ja tulee varmasti hankaloittamaan joidenkin asiointia kirjastossa. Tilanne on vain sellainen, että säästöt olivat kunnassa välttämättömiä. Jatkossa voi myös varautua siihen, että yhä useammin normaaliin aukioloon voi tulla poikkeuksia sairaus tms. tapausten vuoksi, koska ns. särkymävaraa ei ole. Etenkin aamuisin, jolloin henkilökunnan ovi on ollut auki koululaisille, asiointipalveluasiakkaille ja muille erityisryhmille, voi tulla eteen tilanteita, että ovet ovatkin kiinni. Näissä tapauksissa emme tule pääsääntöisesti ilmoittamaan asiasta muutoin kuin lapulla ovessa, koska tietoa tarvitseva kohderyhmä on hajanainen. Jos poikkeuksia tulee varsinaiseen aukioloaikaan, niin siitä tiedotamme laajemmin.

Muista säästöjen vaikutuksista seuraavissa kirjoituksissa.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti