perjantai 9. maaliskuuta 2018

Omatoimikirjasto

Tässä hieman katsausta yhteen johtajan työpöydällä olevaan asiaan. Hyvinvointivaliokunta antoi tehtäväksi viime syksynä selvittää erilaisia vaihtoehtoja siitä, miten Teuvan kirjasto voitaisiin muuttaa omatoimikirjastoksi.

Heti alkuun selvennys, että omatoimikirjasto ei tarkoita sitä, että kirjasto muuttuisi ns. kylmäasemaksi, jossa ei olisi yhtään ihmistä töissä. Itse asiassa omatoimikirjasto lisää henkilökunnan tarvetta. Kirjaston käyttö voi lisääntyä runsaastikin mikä tuo lisää aivan fyysistä työtä, ja mm. tarve asiakkaiden opastamiseen lisääntyy. Omatoimikirjasto tarkoittaa pelkistetysti sitä, että aukioloaikaa lisätään ns. palveluajan päälle sekä aamusta että illasta. Palveluaikana henkilökunta on paikalla kuten ennenkin ja antaa henkilökohtaista palvelua sekä tekee muita kirjastoammatillisia töitä, kuten kokoelmatyötä tai kouluyhteistyötä. Silloin kun henkilökuntaa ei ole paikalla, kirjastoon tuleva asiakas toimii omatoimisesti automaatilla, eli palauttaa ja lainaa itse. Jatketun arkiaukioloajan lisäksi omatoimikirjasto mahdollistaisi viikonloppuaukioloajan.

Asia ei tietenkään ole näin yksikertainen, että aukioloaika vain lisääntyisi, vaan omatoimisuus herättää monenlaisia kysymyksiä. Paljonko sen rakentaminen maksaa, miten turvallisuusasiat otetaan huomioon, mitä se tarkoittaa henkilökunnan osalta, entä asiakkaiden jne. jne.

Korostan, että mitään päätöstä asiasta ei ole, vaan tässä vaiheessa selvitetään kustannus- ja muita vaikutuksia hyvin monelta kantilta. Omatoimikirjastoja on toteutettu hyvin eri tasoisina ja eri kustannuksilla, joten vaihtoehtoja on. Asian tiimoilta olen käynyt varta vasten tutustumassa Kuortaneen omatoimikirjastoon ja viimeisen parin kolmen vuoden aikana asiasta on kertynyt tietoa monesta suunnasta. Se on kuitenkin selvää, että muutos olisi iso monessa suhteessa.

Vaikka kokemuksia voi ja on hyvä kerätä muualta, niin oma paikallinen rakennus on kuitenkin aina yksilö ja ratkaisut on tehtävä sen mukaan. Toiset talot soveltuvat helpommin muokattavaksi kuin toiset. Lisäksi asiakas- ja henkilökunta on pidettävä aina mielessä, kun selvitellään tämän kokoluokan asioita.

Tämän vuoden syksyllä päätöksen aika tulee eteen - suuntaan tai toiseen.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti