Nyt alkavat viime vuoden tilastot olemaan siinä mallissa, että niistä voi jo jotain kertoakin. Ja erittäin mielellään sen tekeekin. Juhlavuosi teki selvästi tehtävänsä ja kokonaislainaus nousi noin 2,5 %. Yhteensä lainoja oli noin 66 700 kappaletta.
Kun tätä hieman pilkkoo pienemmäksi, niin nousu tuli nimenomaan kirjojen lainaamisesta, joiden lainat nousivat noin 7,5 % eli vajaa 4 000 lainaa enemmän. Kirjoista suosiotaan kasvattivat eniten aikuisten tietokirja, joita lainattiin lähes 15 % enemmän kuin vuonna 2018. Lasten kaunokirjojen lainaus oli toinen nousija, niitä lainattiin hieman yli 12 %. Mahtavia lukuja molemmat.
Laskuakin toki oli kirjoissa, aikuisten kaunoa lainattiin noin 3,5 % ja lasten tietokirjoja noin 1 % vähemmän.
Lastenkirjallisuuden lainojen nousun takana oli ainakin yhtenä osatekijänä kirjaston 170-vuotisjuhlavuosi ja AVI:n rahoittama hanke. Kirjailijavieras Jyri Paretskoin vierailu aktivoi lapsia ja nuoria lainaamaan todella hienosti. Myös kouluille ja eskareille tarjotut kirjavinkkaukset sekä sanataidepajat nostivat varmasti kiinnostusta lukemiseen ja sitä kautta lainaamiseen. Myös osallistumiset eri tilausuuksiin ja tapahtumiin kouluilla ja muualla vaikuttivat.
Aikuisten tietokirjojen puolella lainaus leviää aiheiltaan hyvin laajalle, mutta muutamia hittejä toki oli, jotka nostivat varmasti omalta osaltaan lainauslukuja. Vaikka Tuntematon Kimi Räikkönen julkaistiin jo vuoden 2018 puolella, niin silti sitä lainattiin ahkerasti viime vuonna. Lisäksi Michelle Obaman elämäkerta oli suosittu. Kymmenen kärjessä (kun mukaan lasketaan myös uusintakerrat) on kuitenkin kolme villasukkakirjaa, mikä kertoo teuvalaisten aktiivisesta käsityöharrastuksesta. Ykkösenä oli Michael Aaronin Pianokoulu 1, jota lainaavat myös lapset ja nuoret. Sitä lainattiin yhteensä 28 kertaa. Ilman uusintoja ykkönen oli Michelle Obama, 22 lainauskertaa.
AV-aineistojen osalta laskusuunta jatkuu. Cd-levyjä ja muita formaatteja lainattiin vajaa 1 500 kertaa, jossa on noin 3,5 % laskua. Edelleen musiikkia siis lainataan fyysinä levyinä, mutta valtaosa kuuntelusta on siirtynyt muihin kanaviin. Elokuvia lainattiin noin 4 000 kertaa, mikä on peräti 23 % vähemmän kuin vuonna 2018. Selityksiä on monia, mutta yksi on se, että hankintaa ei ole pystytty tekemään samaan malliin kuin muutama vuosi sitten. Etenkin loppuvuodesta hankinta on ollut olematonta rahojen loputtua. Tämä näkyy suoraan lainoissa. Uusia elokuvia tai tv-sarjoja pystytiin hankkimaan 63 kpl viime vuonna, mikä on noin 45 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Juhlavuosi näkyi myös tapahtumissa ja käyttäjäkoulutuksissa. Kaiken kaikkiaan tapahtumia oli 66 kpl, mikä on seitsemän tapahtumaa enemmän kuin vuonna 2018. Osallistujia oli yhteensä yli 1 700 henkilöä. Nousua on 151 %. Käyttäjäjoulutuksia, joihin lasketaan mm. kirjavinkkaukset, oli yhteensä 48 kappaletta. Vuonna 2018 niitä oli 25. Tässä erityisesti juhlavuoden panostus näkyi. Käyttäjäkoulutuksiin osallistui noin 1 300 henkilöä, pääosin koululaisia. Tässä nousua on 251 %.
Fyysisiä käyntejä kirjastolla oli melko tarkkaan 30 000 ja lainaajia noin 1 400 henkilöä. Näissä muutokset olivat alle prosentin alaspäin. Joten tässäkin olemme saaneet pudotuksen pysähtymään - ainakin toistaiseksi. Verkkokäynneissä oli nousua noin 15 %, joten Eepos Finna verkkokirjasto tavoittaa yhä useamman asiakkaan.
E-aineistojen osalta luvut ovat Eepos-kirjastojen yhteisiä, joten ne eivät kerro suoraan Teuvan tilannetta vaan ovat laskennallisia (asukaslukuun suhteutettuja). E-kirjojen lainojen nousu oli noin 50 %, mutta lainamäärä oli alle 800 lainaa. Fyysinen aineisto pitää siis ainakin Teuvalla pintansa vahvasti.
Kokoelman määrä tällä hetkellä Teuvan kirjastossa on noin 81 300. Aineistohankintoja tehtiin 2 236 kappaletta, jossa laskua noin 10 %. Poistoja ehdimme tehdä 2 128 kappaletta. Näillä resursseilla ja juhlavuoden työmäärällä enempään ei ollut rahkeita.
Kokonaisuutena vuosi oli erittäin positiivinen. Töitä tehtiin kovasti, ja sillä oli selvästi vaikutusta ja merkitystä. Siitä voimme olla kaikki iloisia ja tyytyväisiä. Henkilöresurssien merkitystä ei voi liiaksi korostaa tässäkään asiassa. Ilman tekijöitä ei olisi näitäkään tuloksia.
Aki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti