maanantai 13. tammikuuta 2014

Krannit-kirjastot vaihtavat järjestelmää

Osa asiakkaista jo varmasti tietäänkin, että Krannit-kirjastot uudistavat kirjastojärjestelmäänsä. Vanha Pallas Pro -ohjelma alkaa olla tiensä päässä ja uusi ohjelmisto, nimeltään Aurora, on pian käytössä. Järjestelmän vaihdosta on suunniteltu ja kaavailtu jo pitkään ennen kuin minä edes aloitin Teuvalla ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että kohta on valmista.

Muutoksen viimeisin vaihe, jossa Krannit-kirjastojen tiedot (kokoelmat, lainaajat, lainat, maksu jne. jne.) siirretään vanhasta uuteen järjestelmään, vie aikaa toista viikkoa. Tämän lisäksi tehdään tarkistuksia ja säätöjä ja ylipäänsä varmistetaan se, että kaikki menee sujuvasti. Sen vuoksi kirjastot sulkevat ovensa. Kun järjestelmän tiedot siirtyvät, sinä aikana ei luonnollisesti voi ohjelmaa käyttää. Teuvan kirjasto on kiinni 31.1.-16.2. Viikon 2 Tejukassa oli jo ilmoitus asiasta, mutta sen jälkeen sulkemisaikaan tuli vielä muutoksia ja kirjasto voikin olla auki muutaman päivän pidempään. Uusi ilmoitus tulee viikon 3 lehteen.

Krannit-kirjastojen verkkokirjasto krannit.net uudistuu myös samaan aikaan jonkin verran. Verkkokirjaston muokkaus voidaan aloittaa vasta, kun uusi ohjelmisto on saatu käyttöön. Sen vuoksi nettisivut ovat vielä viikon pidempään pois käytöstä. Ne ovat käytettävissa jälleen viimeistään 24.2.

Asiakkaan näkökulmasta suuren suuria muutoksia ei tapahdu. Toki uuden järjestelmän oppiminen vie henkilökunnan koulutuksesta huolimatta oman aikansa, joten palvelu voi hetken aikaa olla hieman totuttua hitaampaa. Mutta työ tekijäänsä opettaa. Merkittävin uudistus asiakkaalle on todennäköisesti ns. seutuvarauksen käyttöönotto, jossa asiakas voi omalta kotikoneelta varata toisen kirjaston aineistoa ja määritellä myös sen, mihin kirjastoon se toimitetaan. Vielä nykyisen ohjelman aikana tämän voi tehdä vain kirjaston kautta. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Työvälineitä pitää aina silloin tällöin päivittää ja nyt on meidän vuoro. Ennen kuin suljemme hetkeksi ovemme, kannattaa käyttää hyväkseen pidennetyt laina-ajat.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti