tiistai 18. joulukuuta 2018

Kirjaston arvosana on 9-

Tänä vuonna keväällä järjestettiin kirjastoissa valtakunnallinen asiakaskysely. Sen tulokset julkistettiin syksyn aikana. Nyt viimein on aikaa hieman pureutua vastauksiin Teuvan kirjaston osalta.

Kuten otsikko jo kertoo, kokonaisarvosana Teuvan kirjaston palveluille ja toiminnalle on 8,77. Asteikko oli koulusta tuttu 4-10. Eli kirjasto sai 9-. Kiitettävän puolelle päästiin.

Vastauksia oli yhteensä 56, joten otanta on rajallinen, mutta se kertoo kuitenkin suuntaa. Pääasiassa vastaajat olivat naisia, kuten kirjaston asiakkaistakin valtaosa on. Naiset olivat hieman tyytyväisempiä kuin miehet.

Palveluun ja kokoelmaan ollaan pääosin tyytyväisiä. Kirjakokoelman osalta on nähtävissä aivan pientä tyytymättömyyttäkin. Säästöt näkyvät vääjäämättä tässä. Tapahtumiinkin ollaan melko tyytyväisiä. Meidän kannalta on tietenkin erittäin palkitsevaa tietää, että 87 % vastaajista on sitä mieltä, että kirjasto on parantanut heidän elämänlaatua joko erittäin paljon tai melko paljon. 63 % on kokenut, että kirjasto on lisännyt heidän lukemistaan. Olemme siis onnistuneet perustehtävässä ihan hyvin, etenkin kun vain 8 % osalta emme ole lisänneet lainkaan heidän lukemistaan. Voihan olla, että he lukevat jo nyt niin paljon, ettemme pysty siihen enää vaikuttamaan.

Merkittävin ero asiakkaiden odotusten ja kirjaston toiminnan välillä ovat aukioloajat. Tästä tuli eniten negatiivista palautetta. Asteikolla 1-5 palvelun tärkeys sai 4,29 pistettä ja toteutus vain 3,40. Ja kun katsotaan tarkemmin, niin palaute tulee nimenomaan 30-44 -vuotiaiden ikäryhmästä. He ovat yleensä töissä käyviä, lapsiperheellisiä aikuisia, joilla ei ole mahdollisuutta käydä kirjastossa kuin alkuillasta. Kun tarjolla on vain kaksi arkipäivää mistä valita, niin kaikille tämä ei onnistu.

Toinen merkittävä kohta missä toteutus jäi odotuksia alemmaksi on nuorille tarkoitettu tila. Sitä ei ole kaikkien mielestä tarpeeksi. Odotukset saivat pisteet 4,06 ja toteutus 3,72. Tähän liittyen meillä on jo ajatuksia miten voisimme parantaa tilannetta. Mutta katsotaan mitä saamme aikaan. Kaavailuihin liittyisi myös jonkin verran rahan käyttöä ja sitähän ei ole liikaa tarjolla.

Kaiken kaikkiaan olemme kuitenkin onnistuneet hyvin. Kaikki palaute otetaan aina vastaan ja pyrimme ottamaan siitä opiksemme.

Kiitos kaikille osallistuneille.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti