tiistai 29. tammikuuta 2019

Kirjastotilastot 2018

Tilastot eivät ole kaikkien mielestä niin kovin kiinnostavia, joten koitetaan pitää tämä lyhyenä ja ytimekkäänä. Olen saanut nyt katsottua läpi viime vuoden tilastot kirjaston osalta ja osin tuttua laulua lauletaan. Kunnassa väki vähenee, joten sama suunta on kirjastossakin monien tunnuslukujen osalta. Mutta kaikki ei ole aina niin surkeaa miltä tilasto näyttää - onneksi. Kirjastossa on hyvä tekemisen meininki ja toivottavasti se välittyy myös asiakkaille.

Muutama poiminta.

1. Kokonaislainaus laski noin 8 % (noin 6000 lainaa). Lainoja oli yhteensä noin 65 000 kappaletta. Kaiken kaikkiaan lainaajia (eli kirjastokorttia käyttäneitä) oli noin 6 % vähemmän (noin 100 henkilöä). Fyysisiä käyntejä kirjastossa oli käytännössä saman verran kuin edellisenä vuonna, eli noin 30 000 asiakasta. Verkkokirjastossa käyntien määrä sen sijaan nousi noin 25 %. Eepoksen yhteisen tietokannan vuoksi Teuvan osalta tarkka lukema on vain laskennallinen tulos. Joka tapauksessa verkkopalvelun on löytänyt koko alueella yhä useampi.

Hauskana yksittäisenä huomiona oli, että aikuisten kaunokirjoja lainattiin tarkalleen sama määrä kuin edellisenä vuonna. Tämä on erittäin positiivista. Muuten kirjojen lainaus oli laskussa. Vähiten laskua oli lasten tietokirjojen lainauksessa, noin 2 %.

Muissakin aineistolajeissa kuin kirjoissa lainaus laski selkeästi.

2. Hankintoja tehtiin kokonaisuudessaan noin 4 % vähemmän. Lainattavina niteinä tämä on noin 100 kappaletta vähemmän. Vaikka rahaa oli vähemmän, niin edelleen saimme kuitenkin hankittua kohtuullisesti aineistoa. Kun katsotaan tarkemmin, niin vähennys kohdistui suunnitellusti elokuviin, joita hankittiin 15 % vähemmän ja musiikkiin, joita hankittiin noin 65 % vähemmän kuin vuonna 2017. Vastapainoksi lasten tietokirjoja hankittiin jopa 45 % enemmän (noin 50 kappaletta enemmän) ja lasten kaunokirjojakin noin 3 % enemmän. Kirjallisuuden hankinnassa eniten rokotettiin aikuisten tietokirjoja, joita hankittiin 14 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

3. Kokoelmaa saatiin hieman perattua pienemmäksi. Kokoelma supistui 0,5 % ja on yhteensä hieman yli 81 000 nidettä. Näistä kirjoja on noin 67 000 kappaletta. Poistoja teimme siis enemmän kuin hankintoja, poistojen ollessa noin 2900 kappaletta. Tämä on noin 5 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Silti jäimme suosituksesta jälkeen reilusti. Suositus tämän suuruista kokoelmasta olisi noin 6500 poistettua nidettä.

4. Tapahtumia kirjaston tiloissa, itse järjestettynä tai jonkun ulkopuolisen aloitteesta, oli lähes 70 % enemmän. Kaikkiaan tapahtumia oli 59 kappaletta ja niissä kävi lähes 700 henkilöä. Tässäkin on kasvua noin 50 %. Tämä tietenkin kannustaa järjestämään tapahtumia edelleen ja näin juhlavuonna on aihettakin. Kiitos kaikille kävijöille.

5. E-aineistojen lainaus on kasvussa. Mutta kuten verkkokirjaston osalta, tämä koko sähköisten aineistojen maailma on Eepoksen yhteinen, joten tilastotkin ovat yhteisiä. Kuntakohtaisia lukuja ei saa muuten kuin asukaslukukohtaisesti laskettuna. Eli tarkkoja lukuja ei ole. Vaikka kokonaisuudessaan käyttöluvut nousevat, niin Teuvan osalta tämä ei ehkä ole täysin totta, ainakaan sen perusteella mitä näemme kirjaston tiloissa. Mutta esimerkiksi e-kirjan tai e-äänikirjan käyttäjän ei tarvitse kirjastoon fyysisesti tullakaan, joten emme voi tietää aivan tarkasti. Täytyy kuitenkin huomauttaa, että koko Eepoksen alueella e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaus oli yhteensä noin 20 000 lainaa. Perinteiset aineistot ovat edelleen suositumpia.

Tämä varmasti riittää tältä erää. En tiedä oliko tämä katsaus enää lyhyt, mutta toivottavasti löytyi jotain mielenkiintoista.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti