tiistai 26. toukokuuta 2020

Kolme kirjavinkkiä

Tässä muutama lukuvinkki kevään aikana lukemistani kirjoista.

Nuorille
"Minusta Halloween on maailman paras juhla. Se päihittää jopa joulun. Saan pukeutua naamiaisasuun. Saan käyttää naamaria. Saan kulkea ympäriinsä ihan samanlaisena kuin muutkin naamioituneet lapset enkä minä ole kenenkään mielestä oudon näköinen."

Näin miettii August "Auggie" Pullman R. J. Palacion kirjassa Ihme (WSOY, 2017). Auggie herättää tahtomattaan ihmisten huomion, koska hänen kasvonsa ovat monista leikkauksista huolimatta pahasti epämuodostuneet. August on ollut kotiopetuksessa, kunnes nyt hän aloittaa viidennen luokan oikeassa koulussa. Häntä pelottaa, miten häneen tullaan suhtautumaan. August uskoo, että kaikki tuijottavat ja haluavat kiertää hänet kaukaa. Miten Auggie sopeutuu tavalliseen kouluun?

Ihme on ajatuksia herättävä kirja ystävällisyydestä ja rohkeudesta. Se kannustaa kohtelemaan toisia paremmin. Augustin kohtaamista vaikeuksista huolimatta kertomus on varsin elämänmyönteinen ja kirjasta löytyy huumoria. Ihmeen jälkeen on ilmestynyt myös Auggie ja mina - Kolme ihme tarinaa (2017), joka sijoittuu samaan ajanjaksoon kuin Ihme, mutta jonka keskiössä ovat kolme muuta nuorta Auggien koulusta.

Kumpikin kirja on lainattavissa Teuvan kirjastosta. Ihmeestä on tehty myös elokuva, jonka voi varata Eepos-kirjastoista.

Aikuisille
Pajtim Statovci voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Bolla (Otava, 2019). Se on lahjakkaan kirjailijan kolmas romaani.

Bolla kertoo kahden Kosovon sodan alla kohtaavan miehen välille syntyvästä kielletystä rakkaudesta, unelmista ja sodan jäljistä ihmisissä. Rankka ja rehellinen kirja herättää monenlaisia tunteita. Se saa miettimään ihmisen hyvyyttä ja pahuutta. Vaikuttava, kielellisesti kaunis Bolla on taidokas kokonaisuus.

Eläinten ystäville
Ruotsalaisen arkkitehdin ja kuvittajan Maja Säfströmin Tärkeitä tietoja eläinvauvoista (Nemo, 2019) on ihastuttava kirja eläinmaailman pikkuisista. Se sisältää yli sata kiinnostavaa, hauskaa ja erikoista faktaa. Lyhyet faktat herättävät innon selvittää lisää eläinten elämästä. Säfströmin pelkistetty mustavalkoinen kuvitus on upea.

Myös Säfströmin esikoisteos Tärkeitä tietoja eläimistä (2018) tarjoaa saamaan tyyliin pieniä eläinfaktoja, esimerkiksi että laiskiainen on niin hidas, että se saattaa sammaloitua. Kirjan voi varata Eepos-kirjastoista.

Iida Antila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti