Harjoitteluni puoli väli alkaa häämöttää täällä Teuvan kirjastossa, joten ajattelin jakaa hieman omia ajatuksiani ja mietteitä kuluneesta ajasta sekä nostaa loppuun muutamia kirjavinkkejä, jotka ovat suunnattu lähinnä lapsille (sekä erityisesti lasten vanhemmille!), mutta mielestäni ne ovat erinomaista luettavaa myös muille.
Ajatuksiani harjoittelusta & kirjastosta
Teuvan kirjasto on itselleni entuudestaan varsin tuttu paikka, olenhan viettänyt täällä lapsuudessani ja nuoruudessani tovin jos toisenkin. Olen siis aina ollut ahkera kirjaston käyttäjä. Oli mielenkiintoista ja mukavaa palata tähän tuttuun ympäristöön, joskin hieman erilaisissa merkeissä kuin ennen, nimittäin tällä kertaa pääsin itse tiskin taakse asiakkaita palvelemaan.
Harjoitteluni on edennyt varsin hyvin ja vauhdikkaasti, vaikka aloitus tuottikin pientä jännityksen tunnetta sekä perhosia vatsaan kaiken uuden ja ihmeellisen edessä. Kokemukseni kirjastotyöstä rajoittuvat nimittäin viikon TET-jaksoon täällä samaisessa kirjastossa kymmenisen vuotta sitten. Ihan tuoreessa muistissa sekään ei siis enää ole. Ensimmäiset viikot menivätkin pitkälti uuden opettelussa sekä kirjaston jokapäiväiseen arkeen ja työtehtäviin tutustuessa.
Paljon olenkin jo päässyt tekemään ja kokeilemaan erilaisia työtehtäviä kirjaston avuliaan henkilökunnan ohjauksella ja avustuksella. Jokapäiväiseen arkeen täällä kirjastossa kuuluu muun muassa hyllyttäminen, asiakaspalvelu sekä tiedonhaku, joista jokainen on tullut minulle hyvin tutuksi näiden kahden kuukauden aikana. Ilokseni olen saanut huomata pientä edistystä ja kehitystä omassa osaamisessani ja taidoissani, vaikka alkuun tunsinkin olevani totta puhuen hieman hukassa. Ei siis ole ihan valetta sanonta: "Kyllä työ tekijäänsä opettaa". Tekemisen kautta osaaminen karttu tehokkaimmin, etenkin kun matkan varrelle mahtuu enemmän tai vähemmän pieniä (ja vähän isompiakin) virheitä ja kömmähdyksiä. Virheet takaavat sen, että asiat jäävät paremmin mieleen ja tästä syystä virheiden tekeminen välillä onkin ihan kannattavaa.
Lisäksi olen päässyt muovittamaan kirjoja (ja paljon!), vastaanottamaan kirjalähetyksiä, tekemään kirjanäyttelyitä, käymään läpi ja järjestämään sanomalehtihyllyjä, käymään läpi DVD-hyllyjä ja vaihtamaan rikkinäisten DVD-koteloiden tilalle uusia, repimään poistokirjoja, poistamaankin muutaman kirjan ja paljon paljon muuta. Työtä siis piisaa yllättävänkin paljon. Kirjastoissa tehdään paljon sellaistakin työtä, joka ei asiakkaalle niin selkeästi näy. Ehkä tästä syystä moni näkee kirjaston vielä tänäkin päivänä jonkin moisena kirjavarastona, jonka ylläpitämiseksi ei tarvitse tehdä mitään. Olenkin usein harjoitteluni aikana törmännyt kysymykseen: "Mitä ihmettä te siellä kirjastossa teette päivät pitkät?" ja saanut yllättyneitä ja häämästyneitä ilmeitä, kun avaan heille kirjastotyön monipuolisuutta.
Valitettavasti vallitseva korona-tilanne on harjoitteluaikaani vaikuttanut muun muassa siten, että koska kirjastossa ei järjestetä mitään tapahtumia tällä hetkellä, on se puoli jäänyt ja tulee luultavasti jäämäänkin minulta näkemättä ja kokematta. Onneksi nykyaikana mahdollisuudet ovat kuitenkin monet ja tällä hetkellä minulla on työn alla satuvideon tekeminen, joka on aikanaan katsottavissa Teuvan kirjaston You Tube -kanavalla, joten olkaahan valppaina!
Varmasti pääsen tutustumaan vielä tarkemmin ja monipuolisemmin harjoitteluni edetessä kirjastotyön kenttään, sillä kahdessa kuukaudessa en ole vielä läheskään kaikkea kerennyt nähdä ja kokea. Eihän siihen riitä edes monen vuoden työkokemus. Niinhän sitä sanotaan, että elämä on jatkuvaa oppimista ja uskon näin olevan myös työelämässä. Innolla jään siis odottamaan, mitä loppuharjoittelu tuopi tullessaan!
Kirjavinkkejä lapsille... Ja vähän vanhemmillekin!
Tähän loppuun haluaisin nostaa vielä muutamia kirjavinkkejä, jotka ovat suunnattu erityisesti lapsille sekä heidän vanhemmilleen, mutta soveltuvat hyvin myös muillekin. Itsekin kirjat lukeneena suosittelen lämpimästi jokaiselle ikään katsomatta, sillä usein lastenkirjojen aiheet ja huumori puhuttelevat myös vanhempaa lukijaa.Vaikka kyseessä siis onkin lastenkirjoja, löytyy niistä oma ulottuvuutensa aikuisillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti