torstai 12. marraskuuta 2015

Vinkkausviikot 4.-26.11.2015

Finlandia Junior -palkintoa odotellessa vietetään Kirjavinkkariyhdistys ry:n järjestämiä vinkkausviikkoja 4.-26.11.2015. Tänä vuonna vinkkausviikkojen teemana on "vinkkaus vaatii työtä".

Kirjavinkkaus on monelle vielä ihan uusi ja outo asia. Mitä se kirjavinkkaus oikein onkaan? Kirjavinkkauksen ajatuksena on synnyttää kuulijalle pakottava tarve lukea kirja. Eli kirjasta kerrotaan niin houkuttelevasti, että toisinaan kuulijat jopa suuttuvat, kun vinkkari ei kerrokaan kaikkea. Loppuratkaisua ei siis koskaan kuulijalle paljasteta, vaan sen saa tietää vain lukemalla kirjan itse. Tavallaan kirjavinkkaus on siis kirjan mainostamista.

Vaikka yleisesti puhutaan kirjavinkkaamisesta, on käytössä myös KuMuKi- ja MuPe-vinkkaukset. KuMuKi-vinkkauksessa yhdistyvät kuva, musiikki ja kirjat eli vinkkari vinkkaa myös musiikkia kirjojen lisäksi ja vinkkausta täydentävät musiikkiin ja kirjoihin sopivat kuvat. MuPe- vinkkauksessa vinkattavana ovat musiikki ja pelit.

Usein kirjoja vinkataan lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille voi vinkata. Vaikka kirjavinkkari pyrkii valitsemaan vinkattavat kirjat niin, että jokaiselle kuulijalle löytyy joku sopiva, voi kirjoja vinkata myös jonkin teeman mukaan eli kaikki vinkattavat kirjat liittyvät johonkin aiheeseen. Siksi kirjavinkkaus sopii hyvin myös erilaisille harrasteryhmille.

Vinkkaus vaatii työtä -teema tämän vuoden kirjavinkkausviikoilla ei ole ollenkaan turha teema. Vinkkaaminen vaatii kaikenlaista valmistelua, ennen kuin kirjat kainalossa voi lähteä vinkkausta pitämään. Usein kirjavinkkari tekee jonkinverran taustatyötä vinkattavasta ryhmästä. Hän pyrkii selvittämään mm. ryhmään kuuluvien kiinnostuksen kohteita, iän ja lukutaidon. Näiden tietojen varassa vinkkari etsii kirjoja sillä tavoin, että jokaiselle kuulijalle löytyisi edes yksi houkutteleva kirja. Ja koska lukutaito usein vaihtelee, täytyy mukana olla helpompia ja haastavampia kirjoja. Sellaista kirjaa, josta vinkkari itse ei pidä, ei myöskään kannata vinkata.

Kun kirjat on valittu, täytyy ne lukea. Jokaisesta kirjasta valmistellaan vinkki eli lyhyt selostus siitä, mitä kirjassa tapahtuu ja miten vinkkari haluaa kirjan vinkata. Paperista ei vinkkejä lueta, vaan kaikki opetellaan ulkoa. Kun nämä työvaiheet on saatu tehtyä, ollaankin jo hyvällä mallilla. Usein vinkkari kirjoittelee listan ryhmälle jätettäväksi, josta vinkattavat kirjat löytyvät. Samoin vinkkari jättää listan myös kirjastolle. Kirjavinkkari suunnittelee vinkkauksen kulkua usein etukäteen, mutta tiukkapipoisesti suunnitelmista ei pidetä kiinni, vaan annetaan tuokion edetä mutu- eli musta tuntuu menetelmällä. Kun vinkkauksen ajankohta ryhmän kanssa on sovittu, kerää vinkkari vinkattavat kirjat mukaansa ja on valmis pitämään kirjavinkkaustuokion.

Jokaisella kirjavinkkarilla on oma tapansa vinkata ja jokainen tekee sitä omalla persoonallisella tavallaan. Ei siis ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa vinkata. Kaikilla on yhteinen tavoite saada kuulijat innostumaan lukemisesta ja kirjoista.

Antoisia vinkkausviikkoja kirjojen parissa!

Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti