torstai 12. lokakuuta 2017

Eskariyhteistyö

Näinä viikkoina olemme jälleen kerran saaneet lapsivieraita, kun eskarit ovat käyneet tutustumassa kirjastoon. Tätä kirjoittaessa on vielä yksi ryhmä käymättä. Meille on jo muotoutunut sopiva rutiini ja hyväksi havaittu sisältö tutustumiskäynnin läpiviemiseen, joten sikäli käynnit sujuvat mukavasti. Työtähän se toki teettää laittaa kaikki paikat valmiiksi etukäteen, pitää lapsikatras jotenkin hallinnassa ja korjata jäljet pois jälkikäteen. Mutta lapset ovat aina kovin innoissaan kirjastokäynnistä, joten mielellään tätä tekee. Ja aina on mukana ohjaajia myös eskarista, joten aikuisia on kyllä ihan riittävästi, jotta kaikki sujuu mallikkaasti.

Eskarilaiset askartelevat kirjanmerkkejä.
Kun Eskaritalo on ihan kirjaston naapurissa, niin sieltä on todella helppo tulla käymään täällä. Ja onneksi niin myös tehdään, siitä kiitos Eskaritalon henkilökunnalle. Läpi lukuvuoden arkinen yhteistyö on sitä, että lapset tulevat palauttamaan ja lainaamaan kirjoja ja muuta aineistoa. Näin kirjasto tulee hiljalleen tutuksi, ainakin tilana. Syksyn tutustumiskäyntien aikaan ei yleensä olekaan enää yhtään lasta, joka ei olisi jo käynyt kirjastossa aikaisemmin. Eskarivierailun aikana juttelemme sitten lyhyesti siitä, miten kirjastossa toimitaan ja käyttäydytään sekä tutkailemme tarkemmin lasten osaston valikoimaa. Lisäksi pidämme satuhetken ja askartelemme kirjanmerkit.

Valmis merkki ja lainaan lähtenyt kirja.
Eskarilaisten kanssa on ollut myös erilaisempia ja kertaluonteisia yhteistyökuvioita. Esimerkiksi muutama vuosi sitten valtakunnallisen Satupäivän yhteydessä järjestimme mahdollisuuden eskarilaisille kertoa oman sadun tai tarinan, joita me sitten luimme kirjaston satuhetkessä. Ja satujen kirjoittajat olivat totta kai itsekin kuuntelemassa. Tänä vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta, osallistumme Kirjastoseuran tempaukseen järjestää itsenäisyyspäivän juhlan etkot 5.12. kirjastossa. Kirjastot saivat vapaat kädet toteuttaa tilaisuus omalla tavallaan ja me ajattelimme, että kutsumme Teuvan kaikki eskarit juhlimaan Suomen synttäreitä kirjastoon. Suunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa ja eskarilaisetkin ovat tulossa. (Kunnon kutsutkin lähetetään ihan pian...)

Uudessa kirjastolaissa on määritelty kirjaston tehtäviä ja yksi niistä on lukemisen ja kirjallisuuden edistäminen. Toisaalta laissa on myös oma pykälä yhteistyön tekemiseksi eri toimijoiden kanssa, ja siinä on mainittu erikseen koulut ja päiväkodit. Eskarit menevät tähän samaan joukkoon. Omalta osaltamme pyrimme toteuttamaan lain sisältöä mm. näiden eskarilaisten tutustumiskäyntien muodossa.

Aki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti