torstai 19. lokakuuta 2017

Kirjastotätien vaiettu arki!

Mitä kirjaston sisällä tapahtuu?

 
On alkamassa uusi työpäivä. Kun ensimmäinen aamuvuorossa oleva kirjastovirkailija ennättää työpaikan ovelle, on muutama oppilas jo odottelemassa oven edessä. Pian saapuu myös toinen aamuvuorolainen. Päivä alkaa laittamalla kirjasto asiakkaita varten kuntoon. Sytytellään valot, availlaan tietokoneet ja infotv. Tarkistetaan onko puhelimessa virtaa ja mahdolliset yhteydenotot.

Aamun lehdet ovat jo tulleet kirjaston pihalla olevaan postilaatikkoon. Kun ne on noudettu varhaisia lehdenlukijoita varten, on aika aloittaa palautuslaatikon tyhjentäminen. Jokainen kirja, dvd ja cd-levy palautetaan sekä samalla tarkistetaan niiden kunto. Korjausta vaativat laitetaan odottamaan ja tiensä päähän tulleet poistetaan järjestelmästä, leimataan poistoleimat ja sijoitetaan odottamaan poistomyyntiä.

Edellispäivänä ja aamulla palautetut kirjat odottelevat palautuskärryissä. Itsestään ne eivät hyllyihin kävele, vaan jokainen teos on vietävä omalle paikalleen. Mutta voi sentään. Hylly on aivan täynnä eikä kirjalle ole tilaa omalla paikallaan. Hyllyistä pitäisi ehtiä poistamaan kirjoja ja osa täytyisi siirtää varastoon. Nyt sille ei ole aikaa, ja kirja on jätettävä palautuskärryyn odottamaan. Samalla, kun kirjoja hyllytetään, järjestellään hyllyjä muutenkin. Tarkistetaan aakkostusta ja laitetaan kirjat siististi hyllyn reunoihin. Toisinaan silmiin osuu ihan väärässä paikassa olevia kirjoja ja hyvä niin, sillä nyt ne voidaan viedä oikealle paikalle, jotta ne löytyvät silloin, kun niitä tarvitaan.


Hyllyjen järjestelyä tehdään pitkin päivää.

Hetkinen on aikaa istahtaa kahvitauolle. Samalla vilkaistaan päivän lehdet, että tiedetään mistä puhutaan ja minkälaisia asioita asiakkaat mahdollisesti tänään kysyvät. Tauon jälkeen kuuluu jo satunurkasta iloista puheensorinaa. Perhepäivähoitajia on tullut lainaamaan hoitolasten kanssa lisää lukemista. Kirjastovirkailija istahtaa koneen ääreen ja käsittelee mahdolliset noutoilmoitukset, muistutukset ja laskut. Toisinaan muistutuksia on paljon ja niiden tarkastamiseen kuluu oma aikansa. Sähköpostista tarkistetaan kaikki viestit. Muutama hyllyvaraus on jo ehtinyt tulla. Varatut kirjat noudetaan ja palautetaan. Osa jää varauskärryyn odottamaan asiakkaita, osa lähtee muihin Eeposkirjastoihin ja ne laitetaan laatikkoihin odottamaan kuljetusta.

Puhelin soi. Usein puhelimen ja sähköpostin kautta pyydetään lainojen uusintaa, mutta tällä kertaa opiskelija tarvitsee englanninkielisiä kirjoja, joita ei Eeposkirjastoista löydy. Harvoin pyydetyt kirjat löytyvät samasta kirjastosta ja näinpä jokaisesta kirjasta on laitettava erikseen kaukolainapyynnöt. Vielä pitää muistaa seurata, että kaukolainapyynnöt on huomattu ja kirjat todella ovat tulossa.

Sähköpostiin on ehtinyt tulla muistutus erääntyvästä kaukolainasta, joten on otettava asiakkaaseen yhteyttä ja kysyttävä tarvitseeko hän kirjaa vielä. Kyllä kirjaa vielä tarvitaan, joten kirjastovirkailija lähettää sähköpostia ja pyytää kaukolainalle lisää laina-aikaa. Puhelin soi jälleen. Nyt lukioluokka ilmoittaa tulevansa iltapäivällä käymään kirjastossa. Posti on saapunut ja se haetaan laatikosta. Sanomalehdet viedään lukusaliin omille paikoilleen. Vanhemmat lehdet kerätään ja viedään lehtivarastoon. Siellä niitä säilytetään noin kuukausi. Aikakausilehtien uusimmat numerot vaihdetaan lehtikaappien oviin. Edelliset numerot tuodaan alas ja ne käsitellään lainattavaan kuntoon. Työ keskeytyy, sillä luokka tulee vaihtamaan pulpettikirjoja. Mistä löytyy Sintut? Entä onko enää yhtään Kepleriä jäljellä? Kun luokka on kirjansa saanut, aamuvuoro lähtee syömään ja juuri töihin saapuneet iltavuorolaiset jatkavat kesken jääneiden lehtien laittamista.

Kirjaston ovet avataan klo 12. Aamuvuorolaiset ovat asiakaspalvelussa ja iltavuorolaiset lähtevät hyllyttämään lehdet ja vastaanottamaan saapuneita kirjapaketteja. Pian ovien avaamisen jälkeen tuttuja asiakkaita tulee palauttamaan kirjoja ja vaihtamaan samalla päivän kuulumiset. Kirjastohan on nykyään julkinen olohuone. Kirjavinkkauksia tekevän kirjastovirkailijan pitäisi etsiä vinkattavia kirjoja ja valmistautua vinkkaukseen. Nyt sille ei kuitenkaan ole aikaa, sillä lukioluokka saapuu. Kirjoja etsitään oppilaiden apuna hyllyistä ja varastosta. Osalla koululaisista on koulu jo loppunut ja heitä tulee kirjastoon. Osa viihtyy kirjastossa yhdessä kavereiden kanssa – tai kirjastotätejä jututtaen– toiset odottavat koulukuljetuksia tai pian alkavia harrastuksia. Kirjastossa voi odotellessa tehdä vaikka läksyt, pelata lautapelejä tai käyttää tietokonetta. Tänään yksi kone ei toimi oikein kunnolla ja kirjastovirkailijaa pyydetään apuun. Aina kirjastovirkailijakaan ei saa koneita toimimaan ja on soitettava atk-vastaavaa apuun.

Iltavuoro tulee päästämään kahville. Kahvin jälkeen on hetken hiljaisempaa ja kirjastovirkailija ennättää taas tarkistaa sähköpostia. Onneksi kaukolainapyyntöihin on vastattu ja nyt voi jäädä odottamaan saapuvia kirjoja. Tänään virkailijaa tarvitaan apuun monenlaiseen asiaan. Oppilaan kotimatka ei suju kuin Strömsössä, vaan pyörästä on ketjut irronneet. Kyllähän yhdet ketjut nyt paikalleen saadaan.

Kello alkaa lähestyä neljää ja aamuvuorolaisten työpäivä alkaa olla täynnä. Iltavuorolaiset tulevat omista töistään alas ottamaan asiakaspalvelun vastuulleen. Pikaisesti vaihdetaan vielä tärkeitä tietoja, jotta asiakkaiden palvelu sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Tänäänkään ei jäänyt aikaa poistoille. Ehkäpä huomenna ehtisi poistaa edes jonkun kirjan.
 
Marja, Satu ja Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti