Älkää ymmärtäkö väärin! On ollut aivan mahtavaa työskennellä kirjaston juhlavuoden hankkeessa - mutta haipakkaa oli!
En oikein edes tiedä, mistä lähtisin tätä vuotta perkaamaan... Näppäimistön ääreen vain ja kirjoittamaan -editoida ehtii myöhemminkin! (edit: pitkähkö sepustus tuli mutta kannattaa lukea; tai edes kuvat katsoa!)
Työsarkani alkoi (hanketyöntekijänä) toukokuussa, joka meni mietinnän, suunnittelun, aikataulutuksen ja kokoustamisten merkeissä. Ennen tätä oltiin tehty jo rutkasti töitä, jo hankerahahakemukseen on pitänyt tavoitteita ja suunnitelmia kertoa. Hakemuksen perusteella aluehallintovirasto (AVI) myönsi hankkeelle rahoitusta 14 000 euroa. Mutta tuskin haluatte näistä kiemuroista lukea vaan kaikesta siitä, mitä me lopulta teimme!
Toukokuu oli oikea taidekuukausi. Koko toukokuun ajan oli kirjastolla nähtävissä päiväkoti-ikäisten lasten muistoja ja mietteitä kirjastosta. Teoksiin olivat päätyneet ainakin kirjaston mukava tunnelma ja välillä jännittävätkin satuhetket.
Päiväkoti Sipilän lapset askartelivat kirjaston. |
Janusz Grabiańskin satukuvituksia oli puolestaan nähtävillä Kulttuuritalo Orrelassa 11.5.-26.5.
Puolalaisen kuvittajan Satumaista-taidenäyttelyn toteutti Teuvan Suomi-Puola yhdistys, jonka yhteistyökumppaneina Teuvan kirjasto sekä Pro Lastenkirjallisuus ry toimivat.
Mitä kauemman kuvia tutki, sitä elävämmiksi ne tulivat -satumaista tosiaan! Jos et ehtinyt näyttelyssä käydä, voit lainata meiltä kirjan, jonka Grabiański on kuvittanut. Teuvalta löytyy kaksi eri kirjaa, Eepoksesta lisää.
Elokuu
Sitten tulikin kesä ja kesäloma ja astian äärelle palattiin vasta elokuussa, ensin Logo-kisan alkamisen ja opeille pidetyn infotilaisuuden tiimoilta ja sitten MUUMIPÄIVÄN!Tove Jansson syntyi 9.8. ja tänä vuonna tuli hänen syntymästään kuluneeksi 105 vuotta. Niinpä päätimme pistää pystyyn lettukestit! Teuvan Martat ahersivat suussa sulavia lettuja paistaen koko päivän -valtavat kiitokset heille! Yhteistyö sujui niin hyvin, että se jatkunee tulevaisuudessa :)
Mahtui päivään toki muutakin kuin plättyjä: kirjastossa opeteltiin merimiessolmuja, autettiin Hemulia tunnistamaan Suomen outoja kasveja (joita ei ilmeisesti Muumilaaksosta löydy) ja palkintoja arvottiin Muumivisaan osallistuneiden kesken. Ja nähtiinhän meillä myös Muumilaakson asukkaita.
Elokuussa alkoivat myös vanhempainillat, joissa käytiin kertomassa kirjastosta ja meidän palveluista ja puhumassa lukemisesta yleisesti. Paljon on ollut mediassa esillä nuorten -etenkin poikien- lukutaito ja sen huononeminen. Ja onhan se huolestuttavaa, lukutaito kuitenkin ehkäisee syrjäytymistä ja edistää tasa-arvoa. Lukutaito ei ole pelkästään mekaanista, kirjainten lausumista vaan myös -etenkin- luetun ymmärtämistä. Mutta tämä teksti menisi aivan toisille raiteille, jos päästän itseni lukutaidon kimppuun (voitte lukea siitä täältä).
Syyskyy
Syyskuu pyörähti käyntiin aikuisille suunnatulla lukubingolla. Täytetyt bingolaput tuli palauttaa kirjastolle viimeistään 13.12. ja 16.12. selvitettiin voittajat. Lukemalla blogin, saat heidät tietää ;)Ensimmäisellä viikolla osallistuimme myös Aktiivinen Teuva -tapahtumaan sekä Kodin ja koulunpäivään; minä Perälän koululla ja Marja yhtenäiskoululla.
Aktiivinen Teuva -tapahtuma esitteli teuvalaisia harrastus- ja vapaa-ajanmahdollisuuksia. Kirjaston piste oli sopivasti oven vieressä, sain houkutella ihmisiä tutustumaan kirjastoon heti ensimmäisenä! Mukanani Teakilla minulla oli lainattavia kirjoja, brosyyrejä, vinkkilistoja, esitteitä Eepos-kirjastojen uudesta, yhteisestä lukudiplomista Lukuliekistä sekä houkuttimena Arvaa tarina purkissa -kilpailu (purkista löytyi Eemeli ja possuressu). Mukavasti kävi porukkaa ja monet pysähtyivät juttelemaan ja tutustumaan pöydän antimiin -ja ainakin arvaamaan purkin sisältöä!
Lauantaina 7.9. oli vuorossa Kodin ja koulun päivä. Marja Niska vinkkasi yhtenäiskoululla 1.-2.-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen ja minä suuntasin auton kohti Perälää.
Perälässä vietettiin kodin ja koulun päivää teemalla Lukematon mahdollisuus ja voin sanoa, että mielenkiintoisia rasteja oli keksitty. Aamun alkuun esittelin kirjaston toimintaa ja tapahtumia, jonka jälkeen perheet saivat kiertää rasteja. Yhdellä rastilla esimerkiksi mietittiin hymiöitä ja lyhenteitä ja niiden ymmärrystä/tulkintaa (tästä saisin taas toisen blogitekstin mutta annetaan olla...) ja yhden rastin sain minä heille tehdä! Rastilla piti yhdistää tekstipätkä oikeaan kirjankanteen.
Sanataidepajat
Syyskuussa oli myös ensimmäinen sanataidepaja. Sanataidetta en ollut aiemmin vetänyt mutta melko hyvin lähti käyntiin, vaikka itse sanonkin. Inspiraatiota ja tehtäväideoita sain Runomatkaopas- ja Sanahanat auki -kirjoista sekä Sanataideyhdistys Yöstäjän verkkosivuilta.Ensin oppilaat saivat pienissä ryhmissä keksiä riimipareja valmiille sanoille ja sitten jokainen itse keksi riimirunot käyttäen keksimiään sanoja. Lopuksi runot luettiin ääneen. Itselleni tämä oli hankalampi tehtävä, mutta lapset keksivät todella hyvin niin sanoja kuin runojakin. Koska en tietenkään muistanut kysyä lupaa kuvaamiseen, saati sitten kuvata, joudutte ihastelemaan ainoastaan minun runoa:
Toisessakin sanataidetehtävässä liikuttiin runojen parissa. Nyt ei kenenkään tarvinnut miettiä riimejä eikä edes sanoja tarvinnut keksiä itse! Toisena sanataideharjoituksena vuorottelivat "Revityt runot" ja "Tussirunot". Näin saatiin hyötykäyttöön myös kirjaston poistolehdet ja -kirjat.
Revityissä runoissa etsittiin lehdistä sanoja, lauseita ja kirjaimia, jotka kolahtivat. Kun näitä oli tarpeeksi, valittiin niistä "oikeat" sanat ja liimattiin ne paperille. Tadaa: valmis runo! Aika simppeli idea mutta lapsilla (minulla) oli hauskaa tämän kanssa!
Tussirunoissa tuhottiin sitten niitä kirjoja. Englanniksi tussirunoutta kutsutaan Black out poetryksi, mitä nimitystä käytetään myös Suomessa. Tätä halusin ehdottomasti itse kokeilla ja sen ilosanomaa jakaa muillekin! Tässäkin on yksinkertainen idea eikä tule sitä pelättyä tyhjän paperin kammoa: avataan (poisto!)kirja summan mutikassa jostain kohtaa, silmäillään sivu läpi ja ympyröidään lyijykynällä itselle vaikuttavat sanat. Sitten mietitään, mistä sanoista syntyisi runo ja ylimääräiset sanat tussataan yli!
Jyri Paretskoi
Kirjasto tarjosi syyskuussa oppilaille neljännestä luokasta ylöspäin myös kirjailijavierailun. Iisalmelainen Jyri Paretskoi vieraili 18.9. Yhtenäiskoululla ja 19.9. Äystön ja Perälän kouluilla. Jyri on kirjoittanut pääasiassa nuorille mutta myös lasten- ja aikuistenkirjoja löytyy; tästä pääset selaamaan Teuvan kirjaston valikoimaa.Me myös haalimme Jyrin kirjoja ympäri Eepos-aluetta, jotta mahdollisimman moni pääsisi heti kirjojen kimppuun. Ja kyllä niitä lähtikin!
Jyri kertoi esityksessään kirjoistaan, työstään ja erityisesti vastasi yleisön kysymyksiin. (Minkä ikäinen oot? taisi olla yleisin kysymys). Jälkeenpäin, vinkkausten yhteydessä, olen kysellyt oppilailta kommentteja kirjailijavierailusta ja tykätty on kovasti!
Jyri Paretskoi esiintymässä 8.-9.-luokkalaisille. |
Kirjavinkkaus
Kirjavinkkari esittelee lukemiaan -ja pitämiään- kirjoja paljastamatta niistä kuitenkaan liikaa. Yleensä minä esittelen kirjoja luokan edessä PowerPoint apunani. Näin kaikki näkevät mistä kirjasta puhun, ja voin piristää esitystäni myös muilla kuvilla, videoilla ja nettisivuilla.Hankkeen aikana sain kokeilla erilaisia tapoja vinkata kahden pienemmän ryhmän kanssa sekä keskustella yhden luokan kanssa heidän lempikirjoistaan.
Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut (kuvassa virheellisesti selvinnyt mutta sama kirja kyseessä) aloitti 6B:n lempikirjakeskustelun. Ohjeeksi ennen vinkkauspäivää annoin, että voi kertoa hyvästä tai huonosta kirjasta. Yhtään huonoa kirjaa oppilaat eivät esitelleet mutta keskustelu toi esiin kuinka kirjamaku(kin) vaihtelee; toisen lemppari ei tule toisella millään luettua. Eikä se haittaa!
Yhdelle ryhmälle vinkkasin esineillä. Asettelin esineet pöydälle, kokoonnuimme pöydän ympärille ja opiskelijat saivat valita esineen. Vinkkasin sitten kirjan, johon esine liittyi. Tämä tuo vuorovaikutusta vinkkaukseen ja ryhmä voi pähkäillä, mihin kirjaan esineet viittaavat. Keksitkö sinä? Mustaa teksti ja saat tietää: Gabaldon: Muukalainen, Rupi Kaur, Donoghue: Huone, Jansson: Muumipapan urotyöt, Stone: Kolme on parillinen luku, Coelho: Veronika päättää kuolla, Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon, Veirto: The Next One, Harris: Pieni suklaapuoti, Abercrombie: Vain puoliksi kuningas, Kaskiaho: Nikottelua.
Toiselle ryhmälle mietin vinkattavien kirjojen nimet emojeiksi (ja vinkattavaksi kirjoja, joiden nimet SAI emojeiksi). Hyvin nuoret keksivät kirjat! Ensin he saivat miettiä hetken, ilman apua, mistä kirjoista voisi olla kyse. Sitten levähytin kirjat esiin ja vinkkasin sitä mukaan kun ryhmäläiset yhdistivät emojit oikeisiin kirjoihin. Montako keksit?
Onko valmista? Täältä voit katsoa, osuitko oikeaan.
Kirjavinkkaus jatkuu Teuvan kirjastossa, voit lukea siitä lisää täältä.
Lokakuu
Kirjaston uusi logo on Jussi Kittilän suunnittelema. |
Atte Säntin logo-ehdotus oli yleisön suosikki. |
Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. klo 10 kaikki kynnelle kykenevät teuvalaiset lukivat. Tuolloin vietettiin ensimmäistä Teuva lukee -päivää ja päivän menosta voi lukea aikaisemmasta blogikirjoituksesta. Myös Instagramista ja Twitteristä voi #teuvalukee -päivityksiä lukea.
Tietenkin myös kirjastoihmiset lukivat! Toiveena oli, että lukuhetkiä voisi olla joka päivä... |
Yökirjasto
Syyslomaviikon torstaina kauhuteemainen yökirjasto avasi ovensa 12-16-vuotiaille nuorille. Meillä oli heille varattuna pino lautapelejä, Vaasasta (alueellinen kehittämiskirjasto) saimme lainaan SleuthIT -mobiilimurhamysteerin ja Vetelistä lainasimme korttipakopelin. Osallistujat saivat tehdä ja käpertyä lukupesiin, vaikkakaan näin ei tainnut kukaan tehdä! Nuorten osastolla halukkaat saivat kursia kasaan Voodoo-nuken ja lehtisalissa oli tarjolla kirjastotätien aivolientä... Käsikirjastossa -jos hyvin kävi- sai kuulla aaveen kauheita kertomuksia. Illan päätti karvoja nostattava (K-12) elokuva Anselmi, nuori ihmissusi.Kirjastolla törmäsi myös hirviöihin ja onnettomuuksien uhreihin:
Hautalat
Lokakuu tarjosi kauhua myös aikuisille (vaikkakaan tässä tapahtumassa ei ikärajaa ollut). 29.10. kirjastolla vierailivat Marko ja Tiina Hautala. Ilta alkoi Markon haastattelulla. Kysymykset keksivät Teuvan lukion abit ja haastattelijat, Suvi Tuisku ja Selina Tuomisto, löytyivät myös sieltä.Tiina Hautala luki yleisölle keräämiään aavetarinoita sekä kertoi tarinoiden keräysprosessista. Keskustelua syntyi myös teuvalaisista aavetaloista.
Marraskuu
Mitä olisivat synttärit ilman kakkua? Kirjaston juhlavuoden "syntymäpäiväksi" valikoitui perjantai 15.11. Kakun lisäksi päivään kuului mm. Matti Saaren musiikkiesitykset, Saila Reiniön tanssiesitys ja Anneli Ketosen lukuvinkit. Valtavan iso ja lämmin kiitos heille!
Matti Saari viihdytti meitä lauluillaan. |
Saila Reiniö esiintyi yhdessä ystävänsä Inga Sippon kanssa. |
Anneli Ketonen yhdessä entisen kirjastonjohtajan Raija Hakalan kanssa. |
Juhlapäivän aikana selvitettiin myös kirjastotietäjä, tavattiin Sisu Siili ja palkittiin logokisan voittaja ja yleisösuosikki. Lisäksi lapset ja lastenmieliset saivat osallistua Satuseikkailuun ja käsikirjastossa avautui Kirjastomuistoja-näyttely. Näyttely koostuu asiakkaittemme lähettämistä kirjastomuistoista sekä kirjaston omista valokuvista ja lehtileikkeistä ja on nähtävillä 19.12.asti. Aki kirjoitti juhlapäivästä ennakkoon täällä.
Eskarien sanataidepajat
Juhlapäivän jälkeen koitti arki ja eskarien sanataidepajat. Eskariryhmien kanssa mietittiin ensin mitä he ovat lukeneet ja mitä kaikkea tarinassa on. Sen jälkeen ryhmä sai pukea minut ja opettajan satuhahmoiksi mukanani tuomilla asusteilla. Tämän jälkeen puolet ryhmästä jähmettyi patsaiksi ja toinen puoli alkoi kertomaan tarinaa. Sitten vaihdoimme muutamaan otteeseen, kunnes tarina oli saatu päätökseen. Lapsilla kyllä mielikuvitus laukkaa ja näitä satuja saamme ehkä kuulla kevään aikana satuhetkessä.
Joulukuu
Joulukuu alkoi kirjaston Instagramissa joulukalenteritarinalla, jota tähdittää kirjaston Hemmo-Leijona ja minivampyyrit. Tarina on luettavissa ig-tililtämme sekä paikan päällä kirjastossa olevasta kansiosta.
Tänä vuonna osallistuimme myös Komsin kyläseuran järjestämään Kylien joulukalenteriin. Maanantaina 16.12. kirjastolle sai tulla askartelemaan joulukortteja, jotka välitimme teuvalaisille sotaveteraaneille. Ihanan runsaslukuisesti osallistuitte korttitalkoisiin, kortit ovat nyt matkalla vastaanottajilleen :)
Samaisena maanantaina, 16.12., arvoimme myös juhlabingoon osallistuneiden kesken palkinnon -tai olisimme arponeet, jos osallistujia olisi ollut enemmän. Kolme bingolappua palautui ja päätimme palkita jokaisen lukijan: Arja Perttula, Saila Reiniö ja Sanna Vesala. Lämpimiä lukuhetkiä!
Muuta vuoden aikana tapahtunutta
Juhlavuonna kirjasto alkaa myös lahjoittamaan kirjan kaikille 1-vuotiaille teuvalaisille. Lahjoitus tapahtuu neuvolan kautta ja jatkuu juhlavuoden jälkeenkin.
Lehtisalissa on myös ollut koko vuoden jaossa Kirjastolehden irtonumeroita. Jokaista numeroa on vielä jäljellä, jos et ole vielä ehtinyt omaasi ottaa ;)
Lisäksi vuoden aikana ollaan saatu nauttia mm. Draamapurkin pitämästä vauvateatteriesityksestä Metsän sylissä, Leila Sjöblom-Varttilan nukketeatteriesityksestä Punahilkka ja Teuvan Kalevalaisten Runokaraoke-illasta. Toukokuussa oli mahdollista tutustua kirjastolla Taikalattiaan, kesäkuussa osallistua satupiknikille ja kesän aikana tutustua Eepos-alueen vanhoihin kirjastokortteihin.
Paljon on siis tapahtunut; enkä ole edes kaikkea muistanut mainita! Kirjaston juhlasivulta voit tarkistaa, mitä jäi kertomatta. Myös Googlen kuvahaulla #teuvankirjasto170 löytyy ihmeteltävää (jos ei halua/pääse Instagramin kautta meitä seuraamaan).
Minun osaltani vuosi kuitenkin päättyy aika lailla tähän. Vielä on joitain paperihommia ja sitten alkaa "loma" ja uusien haasteiden etsiminen.
Näkyillään!
~Kati
Ps. Vielä muutama kuva loppuun :D
Nekku-kissa innostui Legenda Pottu-Mäkisestä -kirjasta. |
Ennen yökirjastoa, tiloissamme vaelteli Voodoo-nukke. |
Eskarilaiset taiteilivat meidän synttäreille Tervetuloa-lakanan osana "100 hyvää tekoa Teuvalla" -kampanjaa. |
Tervetuloa-lakana tositoimissa. |
Juhlapäivänä kakkua riitti 170:lle ensimmäiselle. Tarjoilun hoiti Ruokapirtti67. |
Vuoden aikana kerätyt muistot asetettiin esille juhlapäivänä. |
Jussi Kittilä ja Atte Säntti, logo-kisan voittajat. |
HIENO KOKONAISUUS,KATELLA LÄPI. TOIVOTTAVASTI SAAMME VIELÄ PITKÄÄN NAUTTI KIRJASTON HIENOISTA PALVELUISTA?? HYVÄT JOULUN AJAT HENKILÖSTÖLLE.
VastaaPoista