perjantai 2. elokuuta 2013

Kirjoista ja kirjoittamisesta



Pyydän anteeksi tekstin tasoa jo tässä vaiheessa. En ole kovinkaan hyvä blogikirjoittaja. Sen lisäksi olen laiska. Minulla on omakin blogi, jota en ole päivittänyt aikoihin. On vaikea löytää aikaa kirjoittamiseen, tai keksiä, mitä sellaista sanottavaa minulla olisi, joka kiinnostaisi ketään. Aki kysyi voisinko kirjoittaa tänne jotain ja lupasin yrittää. Kirjoitetaan siis jostain sellaisesta mistä tiedän edes jotain, kirjoittamisesta.


Itse asiassa tämä ensimmäinen kirjoitus on vain ikään kuin päänavaus. Ajattelin, että voisin päivittää tänne kuulumisiani sitten, kun aloitan uuden kirjoitusprojektin. Näillä näkymin sen aika on lokakuussa. Silloin kerron vaihe vaiheelta missä mennään ja miten kirja syntyy. Tällä hetkellä käyn kolmatta kertaa erästä romaanikäsikirjoitusta läpi. Korjailen ja parantelen lauserakenteita ja muita sen sellaisia juttuja. Tämä on kaikkein kamalin vaihe kirjoittamisessa. Sen vuoksi en ala siitä kertomaan. Joku, joka tätä lukee ja ajattelee ehkä kirjoittavansa joskus jotain, saattaisi hylätä koko idean, jos kertoisin tämän vaiheen kauheuksista. Olen siis vielä tässä vaiheessa hiljaa. Palaan asiaan sitten, kun alan luomaan uutta. 

Koska nyt on kysymys kirjaston blogista, niin ehkä on paikallaan puhua myös kirjoista joita luen. Luen nykyään hävettävän vähän. Aika ei yksinkertaisesti riitä. Omaan kirjoittamiseen ja päivätyöhön kuluu liian paljon aikaa. Tällä ikää pitää ehtiä nukkuakin. Enää ei riitä yöuniksi, että tuijottaa muutaman minuutin hämärään nurkkaan. Yritän toki lukea sen mitä ehdin. Tämän vuoden aikana olen lukenut noin 20 kirjaa, joka on paljon vähemmän mitä tahtoisin.
 
Tällä hetkellä luen Gabriel Garcia Marquezsin Sadan vuoden yksinäisyyttä. Kirjaa ei voi suositella kuin sellaisille, jotka ovat lukeneet suhteellisen paljon. Kieli on suhteellisen helppoa, mutta kirjoitusasu on vaativa. Kappalejakoja ei juuri ole ja juuri se tekee lukemisesta vaikeaa. Itse tarina on mielenkiintoinen. Se kertoo kuvitteellisesta Macandon kylästä ja erään suvun vaiheista. Kylä on eräänlainen utopia, hiukan kuten Shangri La. Enempää en oikein osaa kertoa, sillä olen vasta sivulla 160 J. Toivottavasti saan kirjan luettua viimeistään lomalla, johon ei onneksi ole enää kuin kuukausi aikaa.


Tästä siis lähdetään. Yritän parantaa näiden kirjoitusten tasoa sitä mukaa, kun edetään. Kerron myöhemmin lisää pääasiassa omista kirjoituksistani sitä mukaa, kun ja jos jotain kerrottavaa on. Eipä muuta kuin lukekaa paljon ja erilaisia kirjoja. Ehkä saatte joskus kipinän ottaa kynän käteen tai laittaa tekstinkäsittelyn auki. Tuijotatte tyhjää pohjaa, teette ensimmäiset merkit ja luotte uuden maailman, sana kerrallaan.

Henry Aho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti