tiistai 20. lokakuuta 2015

Turun kirjamessut 2.-4.10.2015


Tänä syksynä vietettiin Turun kirjamessujen 25-vuotisjuhlaa. Teemamaana oli tällä kertaa Ruotsi, ja kotimaisina teema-alueina olivat Saamenmaa ja Kustavi.

Minulla oli mahdollisuus osallistua lauantaina 3.10.-15 kirjamessuille Merikarvian opisto-kulttuurilautakunnan ja kirjastoväen järjestäessä matkan Turkuun. Ystävällisesti he ottivat minut joukkoonsa ja sain nauttia kirjailijoista, kirjallisuudesta sekä kirjojen tuotteistamisesta.

Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö rouva Jenni Haukio luotsasi tapahtumaa jo neljättä kertaa messujen isän Kari J. Kettulan jalanjäljissä. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö nähtiin messuilla.

Suomen dekkariseuran dekkaritähdet mm. Outi Pakkanen, Reijo Mäki ja Christian Rönnbacka kertoivat kirjoistaan. Ruotsalaisista dekkaritähdistä mm. Liza Marklund, Håkan Nesser ja David Lagercrantz olivat haastateltavina syksyn kirjoistaan. 

David Lagercrantz astui edesmenneen Stieg Larssonin saappaisiin jatkamaan Millenium-rikoskirjojen sarjaa dekkarillaan ”Se mikä ei tapa”. Lagercrantz esiintyi eloisasti haastattelussaan ja sanoi olleensa uskollinen Larssonin luomalle maailmalle, mutta tuoneensa dekkariin vahvasti myös oman kädenjälkensä. Larssonin kirjat esimerkiksi ovat väkivaltaisempia kuin Lagercrantz halusi kirjoittaa.  Minäkin jopa pysyin ns. ”kärryillä” kaiken aikaa englanninkielisessä haastattelussa.

Mielenkiintoista kuultavaa oli kirjailija Matti Röngän haastattelu uutuuskirjastaan Eino ja niinpä kirja tuli mukaani nimikirjoituksella varustettuna isänpäivälahjaksi. Samaten tuli joululahjaksi lapsille kirjailija Henry Ahon teos Minivampyyrit ja sihisevien liskojen saattue omistuskirjoituksella. Henkka esiintyi ystävällisenä kuten aina ”messuväen” ympäröimänä. Itselleni meinasin ostaa vielä Lauri Tähkän Hellannupit kaakkoon – ruokaa rakkaudella –kirjan, mutta budjetti ei antanut periksi. 

Saamelaiskulttuuri oli esillä messuilla voimakkaasti. Saamelaisia oli hienoa katsella kansallispuvuissaan.  Ulko-alueen laavulla oli saamelaisten käsityöpaja. Kauneutta riitti maharottoman palio.

Lasten ja nuorten kirjailijoita kuuntelimme vain lyhyitä hetkiä. Tämä sen vuoksi, että syöräkki piti jossain välissä. Seurasimme mm. Sinikka ja Tiina Nopolan haastattelua aiheesta Risto Räppääjä sekä Heinähatun ja Vilttitossun ihmeellisistä seikkailuista. He kertoivat myös aikaisemmista teoksistaan sekä uutuuskirjoistaan. Emme myöskään ehtineet kuulla Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun Ihmeellinen joulu-haastattelua. Väliin jäi myös ”Tiina on aina Tiina” -  Anni Polva-palkinnon ehdokkaiden julkistustilaisuus. Harmittaa!

Aika oli rajallinen ja paluumatkalle oli lähdettävä Mäkelän Mukavien Matkojen mukana, vaikkakin hienoa ohjelmaa olisi riittänyt. Mutta jostakin oli luovuttava, ettei tarvinnu kävellä kotio. 

Messuterveisin, Sirpa YK

1 kommentti:

  1. Oli mukava lukea/kuulla antoisasta kirjamessumatkastasi! Olisinpa ollut siellä minäkin :-) Terv. RH

    VastaaPoista