keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Huomioita käyttösäännöistä

Eepos-käyttösäännöt ovat nyt luettavissa kirjaston blogissa. Ne löytyvät myös kirjastosta paperiversiona ja aikanaan kunnan uusituilta nettisivuilta.

Muutama huomio säännöistä, jotka ovat osin erilaiset kuin Krannit-kirjastoissa. Muutokset liittyvät pääosin maksuihin.


Säännöissä mainitaan: "Myöhästymismaksu on 10 senttiä per laina per myöhästymisvuorokausi. Myöhästymismaksua kertyy kahden päivän jälkeen kaikilta eräpäivän jälkeen tulevilta kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Maksujen enimmäismäärä on kolme euroa per laina."
Lisäksi todetaan: "Palautuskehotuksia lähetetään kolme. Ensimmäinen lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, toinen 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä ja kolmas 42 vuorokauden kuluttua eräpäivästä."
Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka muistus lähtee vasta viikko eräpäivän jälkeen, sakkoa on ehtinyt jo kertyä kolmannesta päivästä lähtien. Vanhoissa säännöissä sakko alkoi kertyä vasta viikon jälkeen.
Lisäksi sakkoa kertyy jokaiselta kalenteripäivältä, eli myös viikonlopulta, jolloin Teuvalla ei voi palauttaa. Jos eräpäivä on perjantaina ja palautus tapahtuu klo 17 jälkeen laatikkoon, maanantai on jo kolmas päivä eräpäivän jälkeen ja sakkoa kertyy 10 senttiä lainaa kohden. Laatikkoon palautettu aineisto on vielä asiakkaan vastuulla eikä siis varsinaisesti palautunut.
Asiakkaan kannalta hyvä asia on kuitenkin, ettei lasten- ja nuorten aineistosta peritä myöhästymismaksuja lainkaan. Poikkeuksena elokuvat ja pelit.
Maksuista on jaettu kirjastossa oma lappunen, joka pitää sisällään olennaisimmat tiedot. Mutta käyttösääntöihin kannattaa tutustua myös muuten, niin tietää mihin kirjastokortillaan sitoutuu.
 Aki

1 kommentti: