maanantai 6. helmikuuta 2017

Vuoden 2017 lehdet

Vuosi 2017 tuo ja on tuonut mukanaan monenlaista muutosta kirjaston toimintaan. Eepos-kirjastojen synnyttäminen on vienyt paljon työaikaa ja valtaosan palstatilasta myös täällä blogissa, mutta muutakin tapahtuu tässä samalla. Otan muutoksia esiin blogissa asia kerrallaan. Ensimmäisenä vuorossa ovat kirjastolle tilatut lehdet.

Lehtien tilauksessa muutokset ovat näkyneet heti vuoden vaihduttua. Kunnan heikentyneen rahatilanteen vuoksi kirjasto on joutunut pakon edessä vähentämään kirjastolle tilattujen lehtien määrää. Olemme pyrkineet siihen, että kokoelma olisi edelleen kattava ja laadukas, vaikka osa lehdistä jääkin nyt pois.

Tärkein peruste pois jättämiselle on ollut lehden suosio. Lainamäärät kertovat osan totuudesta, mutta myös se, että onko lehti luetun näköinen kertoo omaa kieltään. Suosion jälkeen tulee totta kai raha. Kallis mutta vähemmän luettu lehti ei puolusta paikkaansa kokoelmassa. Aikakauslehtien osalta lehtikaappien ovissa on lappu, joka kertoo kyseisen lehden tilauksen päättyneen. Lehdet ovat silti vielä jonkin aikaa esillä ja lainattavissa.



Yhteensä pois jätettyjä lehtiä on 27 kappaletta, joista 7 on sanomalehtiä ja 20 aikakauslehtiä. Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Näistä seitsemästä sanomalehdestä kuusi on edelleen luettavissa kirjaston tarjoamassa ePress-palvelusta. ePressissä on kotimaisia sanomalehtiä digitaalisena näköispainoksena, eli sisällöltään aivan samanlaisena kuin paperilehti. Ainoastaan Kauppalehti ei sisälly palveluun, joten sitä ei enää ole saatavilla.

Aikakauslehdistä osa oli todella vähän luettuja, joten tuskin leikkaukset kirpaisevat liian pahasti. Ja ne pois jäävät lehdet jotka olivat suositumpia, eivät olleet ainoita lehtiä aiheestaan. Mutta ei tätäkään muutosta ole sementoitu pysyväksi, vaan  tarkastelemme lehtitilauksia vuosi kerrallaan. Jos jotain lehteä kaivataan kiihkeästi takaisin valikoimiin, voimme sen sinne myös ottaa.

Toisaalta uusiakin lehtiä on tullut valikoimaan muutama. Sillä joka vuosi Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee yleisiä kirjastoja antamalla rahaa kulttuurilehtien tilaamiseen. Näillä rahoilla saamme hieman laajennettua lehtivalikoimaamme. Ministeriön rahoilla tilatut lehdet on merkitty lehtilistaan lyhenteellä OKM.

Aki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti