perjantai 24. helmikuuta 2017

eKirjat

Edellisessä kirjoituksessa tuli luvattua, että seuraavaksi asiaa ekirjoista. Yritän lyhyesti kuvailla kuvakaappauksien kanssa miten ekirjan saa lainattua ja mitä muuta siihen liittyy näin Eepoksen puitteissa. Kuvan alla on aina siihen liittyvä asia.


Ensiksi mennään eepos.finna.fi sivuille, eli Eepos-kirjastojen verkkokirjastoon. Ylälaidasta löytyy kohta E-aineistot. Sitä klikkaamalla pääsee kuvan mukaiseen paikkaan, jossa on linkki ekirjasto ruudun oikeassa reunassa.

 
Ekirjasto-linkki vie kirjastot.fi:n sivuille, jossa löytyvät kaikki kirjastojen tarjoamat e-palvelut. Tapoja toimia on monia, mutta neuvon tässä nyt yhden. Lainaamisen kohde on nimenomaan ekirja, mutta muutakin löytyy, kuten kuvasta näkyy. Ensin valitaan ruudun ylälaidan Valitse kirjastosi -pudotusvalikosta Eepos-kirjastot.

 
Valinnan jälkeen on päädytty Eepos-kirjastojen kokoelmaan. Ruudussa näkyy kansikuvia, joita klikkaamalla voi valita suoraan kirjan tai voi tehdä haun yläreunan hakukenttään tai kuten tässä olen tehnyt, valitaan vasemman puoleisesta listasta Ekirjat.

 
Näin avautuu ikkuna, jossa on Eepos-kirjastojen kokoelmassa olevat ekirjat. Edelleen valinnan voi tehdä suoraan ruudun kansikuvista tai tehdä esimerkiksi ikään perustuvia rajauksia vasemmalla olevasta valikosta. Tässä esimerkissä valitaan Hietamiehen Hammaskeiju kirja suoraan kansikuvasta.

 
Ruutuun avautuu tiedot kyseisestä kirjasta. Alimpana on mustalla pohjalla painike, josta pääsee itse ekirjaan ja lainaukseen. Samassa kohdassa on myös tieto siitä, onko kyseinen kirja lainattavissa. Tässä tapauksessa kirjoja eli lisenssejä tähän tiedostoon on vain yksi ja sekin on lainassa. Lisäksi kirjasta on 3 varausta. Tätä ei siis pääse lainaamaan.

 
Takaisin edelliseen valikkoon pääsee selaimen taaksepäin nuolella tai painamalla ekirjasto-logoa. Logosta pääsee aivan aloitussivulle. Valitaan toinen teos ja katsotaan mikä sen tilanne on. Kun kirja on lainattavissa, mustassa palkissa on vain teksti Avaa aineisto - Eepos-kirjastot. Klikataan siis siitä.

 
Nyt siirrytään Ellibs-kirjakaupan puolelle, josta teokset tulevat lainaan asiakkaalle. Samasta paikasta pääsee myös ostamaan kirjoja. Lainaaja tekee kaksi valintaa tässä vaiheessa: laina-ajan (28 tai 14 vrk) ja sen lukeeko kirjan suoraan selaimessa vai lataako sen omalle koneelle. Tässä tapauksessa valinta on Lue selaimessa. Ekirjaston sekä Ellibsin sivuilla on tarkemmat ohjeet eri vaihtoehdoille. Niitä kannattaa lukea.

 
Kun on tehty nämä valinnat, avautuu ikkuna, johon syötetään kirjastokortin numero ja nelinumeroinen tunnusluku eli PIN-koodi. Jos ei tunnuslukua ole, se pitää käydä hakemassa henkilökohtaisesti kirjastolta. Kirjautumisen jälkeen kirja avautuu heti luettavaksi.
 
Kokemus on, että aina kaikki ei mene ihan niin kuin pitäisi. Ainakin tämä testaus onnistui Firefoxin uusimmalla selaimella. Jos kirja ei näytä tulevan ruudulle oikealla tavalla, niin kannattaa vaihtaa selainta. Jos selaimesta lukeminen ei onnistu, niin vaihtoehtoisesti voi ladata tiedoston koneelle.
 
Kun laina-aika tulee täyteen, kirja palautuu automaattisesti oli se sitten ladattuna koneelle tai selaimessa. Ekirja ei siis koskaan voi olla myöhässä, eikä siitä näin ollen mene koskaan myöhästymismaksua.
 
Eepokseen ja ekirjoihin liittyen on mainittava vielä se, että jos asiakkaalla on meidän järjestelmässä useampi kortti, tarkistamme yhteystiedot ja muut ajan tasalle asiakkaan tullessa kirjastoon lainaamaan. Samassa yhteydessä tulemme kysymään, onko asiakkaalla ekirjoja lainassa tai varauksessa. Voi nimittäin käydä niin, että jäljelle jäävä kortti ei ole sama, jolla ekirja on lainattu tai varattu. Silloin ekirja-tilille ei enää pääse, koska Ellibsin tili liittyy suoraan kirjastokortin numeroon eikä henkilöön tai esimerkiksi henkilötunnukseen. Tämä sama tarkistus tehdään myös silloin, jos haluaa uuden Eepos-kortin vanhan tilalle. Jos tämä vaikutti sekavalta, niin ei huolta. Asian tullessa esiin selvitämme sen kyllä lainaustiskillä.
 
Jos ekirjat kiinnostavat, niin ei kun kokeilemaan. Ja apua saa aina kysellä myös kirjastosta. Autamme parhaan mukaan, vaikka uusi juttu tämä on monelle meistäkin.
 
Aki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti