torstai 16. helmikuuta 2017

Verkkokirjasto ja seutuvaraukset

Eepos-verkkokirjasto on nyt käytössä. Se löytyy osoitteesta eepos.finna.fi. Verkkokirjastossa voit perinteiseen tapaan etsiä ja varata aineistoa sekä uusia omia lainoja. Lisäksi siellä pystyy päivittämään omat yhteystietonsa ja viestiasetuksia.

Varauksia on edelleen kahden tyyppisiä. Normaalivaraus kohdistuu kirjaston omaan kokoelmaan ja se on ilmainen. Perinteisesti Teuvalla asuva varaa Teuvan kirjastosta, mutta normaalivarauksen voi tehdä myös muuhunkin Eepos-kirjastoon. Silloin teos vain täytyy myös hakea siitä kirjastosta, mistä se on varattu. Tämä voi olla kätevää, jos tietää liikkuvansa alueella. Seutuvaraus sen sijaan kohdistuu johonkin kirjastoon, jossa haluttu nide on ja se toimitetaan siihen kirjastoon mihin asiakas sen haluaa. Seutuvarauksessa asiakkaan pitää tietää vain mihin hän teoksen haluaa toimitettavan, ei sitä mistä kirjastosta se löytyy. Tästä kuljetuksesta perimme kaksi euroa kuljetusmaksua. Maksu maksetaan lainaamisen yhteydessä.

Koko Eepos-alueen aineisto on löydettävissä verkkokirjastosta. Vielä tässä alkuvaiheessa joidenkin teosten osalta hakutulos voi näyttää sekavalta ja siltä että jotain (suosittuakin) teosta on vain muutamassa kirjastossa. Syynä on se, etteivät kaikki niteet olekaan saman tietueen alla vaan erillään, vaikka ovatkin tismalleen samaa. Esimerkkikuvan kaikki teokset ovat samaa, mutta silti omina ryhminään. Ainakin tässä tapauksessa vanhojen kimppojen mukaan. Vähitellen nämäkin yhdistetään.

Jotta varmasti löytäisit hakemasi ja nimen omaan siitä kirjastosta mistä haluat, niin kannattaa tehdä kirjastorajaus ruudun oikeasta reunasta, niin varmasti löytyy se mitä esimerkiksi Teuvalla on lainattavissa.


Teuvalle seutuvarauksia toimitetaan kerran viikossa aina perjantaisin. Osin olemme menneet tähän säästösyistä ja osin sen vuoksi, että katsoimme sen riittäväksi. Jos tilanne jatkossa olennaisesti muuttuu, eikä sille ole taloudellisia esteitä, niin voimme harkita toisen käynnin lisäämistä.

Eepos-verkkokirjasto toimii myös kännykän kautta. Sivu on optimoitu sopimaan mobiilikäyttöön, joten lainojaan pääsee uusimaan mukavasti myös matkoilla.

eKirjojen lainaamisesta verkkokirjaston kautta seuraavassa kirjoituksessa.

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti