maanantai 18. toukokuuta 2015

5 vuotta

Nyt pieni henkilökohtainen kirjoitus...

Toukokuun alkupuolella tuli täyteen viisi vuotta täällä Teuvalla kirjastonjohtajana. Aina kun katsoo asioita taaksepäin voi todeta, että menipä aika nopeasti, mutta toisaalta minusta tuntuu siltä, että se on ollut jo kohtuullisen pitkä aika. Ei sillä, että aika olisi käynyt pitkäksi tai en olisi viihtynyt, vaan viidessä vuodessa on ehtinyt tapahtua monia asioita, jotka vaikuttavat siihen, että menneet vuodet ovat jättäneet monenlaisia muistijälkiä mieleen ja ne tuntuvat hyvällä tavalla pitkiltä. Kirjastolla on ollut isompaa ja pienempää remonttia, on tullut ja mennyt työntekijöitä, monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia on järjestetty ja lukemattomasti uusia ihmisiä on tullut tavattua.

Aluksi kaikki oli uutta, ihan kaikki. Tulin kirjastoalalle lähes pystymetsästä, ilman suurempaa kokemusta. Työn sisällön omaksumiseen meni aikaa ja kun samalla tutustui uusiin työkavereihin, niin ensimmäiset kuukaudet olivat ainutlaatuisia. Mutta hiljalleen työ tuli tutummaksi, vaikka näin jälkikäteen voi sanoa, että vähintään yksi valtuustokausi on sellainen jakso, että siinä näkee mitä kaikkea voi kirjastonjohtajan työhön liittyä näin kunnallisen byrokratian puitteissa. Ja sittenkin aina tulee lisää uutta opittavaa. Muutos on vakio, myös kirjastossa.

Toivotan Arto Juurakon (oikealla) tervetulleeksi Teuvalle.
Parin kuvan kautta voisin vähän muistella joitakin yksittäisiä juttuja tarkemmin. Kirjailijavieraat ovat luonnollinen osa kirjastojen toimintaa. Ensimmäinen kirjailijavierailu Teuvan kirjastolla minun osalta oli murrerunoilija Arto Juurakon vierailu Lainanpäivänä tiistaina 8.2.2011. Kalenterimerkinnän mukaan yleisöä paikalla oli 15 henkilöä. Olen oppinut, että tämä on jo hyvä lukema Teuvalla.

Sikäli tämä tilaisuus ei antanut oikeaa kuvaa kirjailijavierailuiden järjestämisestä, sillä aloitteen teki Juurakon asianhoitaja, joka ehdotti vierailua. Se kävi minulle, sovimme päivän ja siinäpä se. Toki markkinointia piti harrastaa aivan oma-aloitteisesti ja kaikesta päätellen se onnistui kohtuullisesti. Ilta oli kaikin puolin onnistunut, enkä saanut kammoa vierailuiden järjestämiseen. Tämän jälkeen erilaisia kirjailijavierastapahtumia on ollut noin kymmenkunta, osa muissa tiloissa kuin kirjastolla ja osa muiden kuin Teuvan kirjaston aloitteesta järjestettyjä, mutta vierailuita yhtä kaikki.

Kirjastonjohtaja työasussa.
Viiden vuoden aikana lapsille on myös järjestetty monenlaisia juttuja. Mieleenpainuvin on varmaankin vuoden 2011 valtakunnallinen Satupäivä, joka järjestettiin Teuvan kirjastolla 13.10. Tuolloin koko kirjaston väki lähti mukaan hauskaan päivään teemalla "pukeudutaan satuhahmoiksi". Saimme suurenmoisen avun Jurvan harrastajanäyttelijöiltä ja heidän teatterin puvustamolta, josta saimme vuokrattua loistavia asuja koko porukalle. Satuohjelmana oli Leila Sjöblom-Varttilan esittämä Pieni Punahilkka nukketeatteri-esitys, jonka hän esitti kolme kertaa päivän aikana.Vieraaksi olimme kutsuneet ainakin päiväkodin ja eskarin väkeä ja ehkä joitain muitakin, mutta joka tapauksessa talo oli täynnä lapsia koko päivän ajan. Ja kyllä oli asiakkaiden ilmeissä näkemistä, kun he kohtasivat kirjastossa nallekarhun, noidan, Peppi Pitkätossun ja vaikka ketä.

Tällaiset päivät ovat tietenkin työn suola, mutta toisaalta ihan se perus arkityö aineistohankintojen, työvuorolistojen tekemisien ja lautakuntaan menevien asioiden valmistelujen kanssa, noin muutaman mainitakseni, on ollut mukavaa ja palkitsevaa. Kivaa on siis ollut, josta saa myös kiittää työkavereita. Työt eivät tekemällä lopu, joten jatketaan eteenpäin ja katsotaan mitä touhutaan seuraavaksi.

Aki


2 kommenttia: