maanantai 11. toukokuuta 2015

Verkkokirjasto - mitä siellä on?

Vuosittain Teuvan 7. luokkalaiset käyvät kirjastolla kirjastonkäytön oppitunnilla. Käynnin pääasiallinen sisältö on ollut tehdä tunnetuksi Krannit-kirjastojen verkkokirjastoa www.krannit.net ja ennenkaikkea opettaa sen käyttöä, kun halutaan löytää jokin tietty teos kirjaston hyllyistä.

Kun oppilaille esitetään kysymys, kuinka moni on käynyt verkkokirjastossa aikaisemmin, niin lähes poikkeuksetta kaikkien kädet pysyvät alhaalla. Eli verkkokirjastoa ei tunneta ja siksi sitä ei myöskään käytetä.

Oppitunnin jälkeen tilanne on toinen. Useampi on sanonut, että kyllä he verkkokirjastoa varmaan jatkossa käyttävät, kun jotain kirjastosta hakevat. Ja olemme tämän huomanneet myös käytännössä kirjastolla, että näin tapahtuu. Etenkin, kun on olemassa nyt myös mobiiliversio, jota on kätevä käyttää vaikka älykännykällä. Mobiiliversion harjoittelu onkin oppilaille mieluisaa, koska silloin saa kännykkää käyttää ihan luvan kanssa koulupäivän aikana.

Se mihin ei niin paljon ehditä paneutua on se, että verkkokirjastossa on paljon muutakin kuin vain teosten hakumahdollisuus. Kun on hankkinut itselleen verkkokirjaston tunnukset kirjastosta, niin voi esimerkiksi tehdä arvioita, arvosteluita tai suosituksia (kuinka vain) lainaamistaan teoksista. Arvostella voi vaikka frisbeegolfkiekot. Kaikki mikä on kokoelmissa on arvioitavissa.

Siihen liittyen, oheinen kuva hieman kannustaa tekemään näitä arvioita, sillä puolivuosittain Krannit-kirjastojen sivuille eniten julkaistuja arvioita saanut asiakas palkitaan lahjakortilla.

Omilla tunnuksilla voi myös varata teoksia Krannit-kirjastoista ja saada ne toimitettua haluamaansa toimipisteeseen sekä uusia lainojaan missä ja milloin vain riippumatta kirjaston aukioloajoista.

Lisäksi sivuilla on tietenkin ajankohtaisia ilmoituksia kirjastojen tapahtumista ja muista kirjastoon liittyvistä asioista ja monenlaisia kirjastojen henkilökunnan tekemiä suosituslistoja otsikolla "Hei, me vinkataan". Kohta tuleekin taas uusi.

Ja on siellä paljon muutakin, käykää tutustumassa!

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti